időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Megbüntették az érvénytelen szavazásra buzdító Soros-szervezeteket

Horváth M. Panna
Forrás: MTI
2022.04.08. 21:35 2022.04.09. 01:41
Megbüntették az érvénytelen szavazásra buzdító Soros-szervezeteket

A Nemzeti Választási Bizottság több civil szervezetet is megbírságolt, mert azok érvénytelen szavazásra buzdítottak a gyermekvédelmi népszavazáson

– írja az MTI. A népszavazási kampányban ugyanis ez törvénytelenségnek, pontosabban visszaélésszerű joggyakorlásnak számít.

A fent említett civil szervezeteket fejenként 176 400 forint pénzbüntetést kaptak. Nevezetesen 

az Amnesty International Magyarország, az Artemisszió Alapítvány, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület, a PATENT Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület, a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft., a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanilla Transznemű Egyesület 

szegték meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. 

Az NVB az Amnesty International Magyarországot ugyanezért egy másik kifogás elbírálása során 

további hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Egy másik fellebbezést alapján arról döntöttek, hogy a Budapest VIII. kerület 53. számú szavazóhelyiségében működő szavazatszámláló bizottság (szszb) megsértette a választás tisztaságának megóvása alapelvét, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

A szavazatszámláló bizottság egyik tagja a személyi azonosság ellenőrzése közben azt kérdezte, kérnek-e a választópolgárok  népszavazási szavazólapot, mert „aki nem kér, annak feleslegesen nem adok lapot”.

Az szszb-tagok csupán tájékoztató funkciót látnak el, így a szavazólapot mindenképpen, kommentár nélkül biztosítania kellett volna.

Borítókép: Így kampányolt az Amnesty (Fotó: Amnesty International Facebook-oldala)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.