Karácsony: Ezt a választást benéztem

A főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában közölte: számot vetett magával.

2022. 04. 08. 8:42
null
20211124 Budapest Fővárosi közgyűlés. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz éve nem volt ilyen választás, amit ennyire benéztem volna, ezt intellektuálisan is fel kell dolgoznom 

– nyilatkozta Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A főpolgármester tanácstalan, mi az, amit ennyire nem értettek, és véleménye szerint gyorsan nem is lehet megtalálni a kiutat. Arra a kérdésre, lenne-e még miniszterelnök-jelölt, Karácsony azt válaszolta: fogalma sincs, nem hiszi, mert ez annyira távolinak tűnik. Szerinte az a kérdés inkább: le lehet-e váltani ezt a rendszert parlamenti választással. Azt is elmondta: nem bánta meg, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára az előválasztáson. Karácsony hozzátette, országgyűlési mandátumát visszaadja, Szabó Rebeka lesz helyette képviselő.

Karácsony közölte azt is: jövő héten lesz az önkormányzati ciklus közepe, 

ezért számot vetett magával, és arra jutott, hogy büszke a mérlegére, csakúgy, mint arra, hogy Budapestet mégiscsak elhozta az ellenzék.

 A főpolgármesteri mozgásterével kapcsolatban nem tudja, mi lesz, mert parlamenti kétharmados többséggel bármit meg lehet változtatni, de ezzel nem is szeretne foglalkozni. Annak, hogy Orbán Viktor máris belengette a városligeti munkák folytatását, Karácsony szerint az volt az értelme, hogy a miniszterelnök megmutassa, ki az úr a háznál.

Még hogy húsz éve nem volt olyan választás, amit ennyire benézett volna? Nézzük a tényeket!

A fővárosi Fidesz frakció Facebook-oldalán reagált Karácsony Gergely kijelentésére. Mint írják: Karácsony már a 2018-as választásra készülve is eléggé elkalkulálta magát. Többek között 2017-ben úgy beszélt magáról az Azonnalinak, hogy jövőre ő lesz a miniszterelnök. A szavazás napján meg is szakértette, hogy a magas részvétel a baloldalnak fog kedvezni. Ehhez képest pártjának sikerült 12%-ot elérnie, a Fidesz-KDNP pedig kétharmados többséget kapott.

A fentiek mellett Karácsony 2020. júliusában azt is közölte: „Nem indulok az előválasztáson.” Ennek ellenére, majd rá egy évre mégis elindult, hónapokig hirdették plakátjai, hogy csak vele valósulhat meg a kormányváltás. Majd, mivel unta az egészet, végül visszalépett, saját szavaival „elütötte a villamos”. A poszt kitér arra is, hogy Karácsony visszalépett és beállt Márki-Zay mögé, mert a főpolgármester szerint ő lesz az, aki képes egyesíteni a pártokat és a szavazókat. Idén márciusban pedig az alábbi „prognózist” adta Karácsony, újra az Azonnalinak: „Teljes hülyeség, hogy nincs esélye az ellenzéknek!” Hozzáteszik: Karácsony Gergely politikai elemzőként dolgozó szociológus volt, mielőtt politikus és főpolgármester lett. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.