időjárás 10°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo
A főpolgármester számot vetett magával

Karácsony: Ezt a választást benéztem

Ternovácz Áron
2022.04.08. 08:42 2022.04.08. 17:04
Karácsony: Ezt a választást benéztem

Húsz éve nem volt ilyen választás, amit ennyire benéztem volna, ezt intellektuálisan is fel kell dolgoznom 

– nyilatkozta Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A főpolgármester tanácstalan, mi az, amit ennyire nem értettek, és véleménye szerint gyorsan nem is lehet megtalálni a kiutat. Arra a kérdésre, lenne-e még miniszterelnök-jelölt, Karácsony azt válaszolta: fogalma sincs, nem hiszi, mert ez annyira távolinak tűnik. Szerinte az a kérdés inkább: le lehet-e váltani ezt a rendszert parlamenti választással. Azt is elmondta: nem bánta meg, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára az előválasztáson. Karácsony hozzátette, országgyűlési mandátumát visszaadja, Szabó Rebeka lesz helyette képviselő.

Karácsony közölte azt is: jövő héten lesz az önkormányzati ciklus közepe, 

ezért számot vetett magával, és arra jutott, hogy büszke a mérlegére, csakúgy, mint arra, hogy Budapestet mégiscsak elhozta az ellenzék.

 A főpolgármesteri mozgásterével kapcsolatban nem tudja, mi lesz, mert parlamenti kétharmados többséggel bármit meg lehet változtatni, de ezzel nem is szeretne foglalkozni. Annak, hogy Orbán Viktor máris belengette a városligeti munkák folytatását, Karácsony szerint az volt az értelme, hogy a miniszterelnök megmutassa, ki az úr a háznál.

Még hogy húsz éve nem volt olyan választás, amit ennyire benézett volna? Nézzük a tényeket!

A fővárosi Fidesz frakció Facebook-oldalán reagált Karácsony Gergely kijelentésére. Mint írják: Karácsony már a 2018-as választásra készülve is eléggé elkalkulálta magát. Többek között 2017-ben úgy beszélt magáról az Azonnalinak, hogy jövőre ő lesz a miniszterelnök. A szavazás napján meg is szakértette, hogy a magas részvétel a baloldalnak fog kedvezni. Ehhez képest pártjának sikerült 12%-ot elérnie, a Fidesz-KDNP pedig kétharmados többséget kapott.

A fentiek mellett Karácsony 2020. júliusában azt is közölte: „Nem indulok az előválasztáson.” Ennek ellenére, majd rá egy évre mégis elindult, hónapokig hirdették plakátjai, hogy csak vele valósulhat meg a kormányváltás. Majd, mivel unta az egészet, végül visszalépett, saját szavaival „elütötte a villamos”. A poszt kitér arra is, hogy Karácsony visszalépett és beállt Márki-Zay mögé, mert a főpolgármester szerint ő lesz az, aki képes egyesíteni a pártokat és a szavazókat. Idén márciusban pedig az alábbi „prognózist” adta Karácsony, újra az Azonnalinak: „Teljes hülyeség, hogy nincs esélye az ellenzéknek!” Hozzáteszik: Karácsony Gergely politikai elemzőként dolgozó szociológus volt, mielőtt politikus és főpolgármester lett. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.