Az orosz külügyminiszter szerint Hitlerben zsidó vér folyt

Szergej Lavrov szerint az, hogy valaki zsidó, még nem jelenti, hogy nem lehet náci.

2022. 05. 02. 14:52
LAVROV, Szergej; MAURER, Peter
Moszkva, 2022. március 24. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) svájci elnökével Moszkvában 2022. március 24-én. MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev Fotó: Kirill Kudrjavcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tény, hogy zsidó, nem teszi semmissé, hogy az országában vannak náci elemek. Úgy hiszem, Adolf Hitler ereiben is folyt zsidó vér – adott érdekes magyarázatot Szergej Lavrov egy olasz interjúban arra az ellentmondásra, hogy az orosz narratíva szerint „nácitlanítanak” Ukrajnában, miközben Volodimir Zelenszkij zsidó. 

Az orosz külügyminiszter úgy vélte, hogy valójában „a legnagyobb antiszemiták zsidók”.

Szergej Lavrov kijelentésével alighanem arra a pletykára utalt, amely szerint Hans Frank, Adolf Hitler ügyvédje memoárjában azt állította, a Führer megbízta őt, hogy nézzen utána családja történetének. Állítólag kiderítette, hogy a náci diktátor apai nagyanyja egy grazi zsidó kereskedőnél szolgált szakácsnőként, és gyermekét valójában ő nemzette. Történészek azonban semmilyen bizonyítékot, vagy akár csak utalást nem találtak erre vonatkozóan, sőt az ismert körülmények ellentmondanak a lehetőségnek. Az elmélet ennek ellenére makacsul tartja magát.

Az orosz külügyminiszter szavait nagy felháborodással fogadták Izraelben. – Ez egy megbocsáthatatlan, botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés, és bocsánatkérést várunk. A zsidók nem öngyilkosok lettek a holokausztban. A nagyapámat nem a zsidók ölték meg, hanem a nácik. 

Azt mondani, hogy Hitler zsidó származású, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a zsidók magukat gyilkolták a holokausztban. A holokauszt ügyeiben nem vagyunk elnézők

– idézte az MTI Jaír Lapid izraeli külügyminisztert, akinek magyar származású édesapja túlélte a holokausztot. Egyúttal Jeruzsálemben bekérették az orosz nagykövetet, akire Lapid szerint „nehéz beszélgetés várt”.

Izraelben korábban azt is élesen bírálták, mikor az ukrán elnök a holokauszthoz hasonlította az ukrajnai orosz inváziót.

Volodimir Zelenszkij egyébként nem csinál titkot zsidóságából, de nem is hangsúlyozza túlzottan. Egy 2019-es interjúban úgy tréfálkozott: „A tény, hogy zsidó vagyok, alig fér be a húsz közé hibáim hosszú listáján.” Szülővárosának rabbija egy interjúban éppen nemrégiben adott ritka bepillantást az ukrán elnök családjának életébe; elmesélte, hogy Zelenszkij szülei értetlenül fogadták, hogy fiuk államfő akar lenni, ami felborította, rémálommá változtatta addigi nyugodt életüket.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) svájci elnökével Moszkvában 2022. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.