Fölényes CDU-siker Schleswig-Holsteinben

Az országos népszerűség a Zöldek támogatottságán is hatalmasat lendíthetett.

Magyar Nemzet
2022. 05. 08. 20:21
State election Schleswig-Holstein - CDU
08 May 2022, Schleswig-Holstein, Kiel: Daniel Günther (CDU/M), Minister President of Schleswig-Holstein and top candidate of his party, holds up flowers at the election party after the first forecasts for the state election in Schleswig-Holstein were announced. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/CHRISTIAN CHARISIUS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sima győzelmet aratott a Kereszténydemokrata Unió (CDU) az észak-németországi Schleswig-Holsteinben, ahol vasárnap tartományi választásokat tartottak. A tartományt 2017 óta irányító CDU az öt évvel ezelőtti 32 százalékos eredményéhez képest most a szavazatok 43 százalékát is elnyerhette a tegnap este közölt részeredmények szerint, így Daniel Günther maradhat a miniszterelnök, akinek pártja a Zöldekkel és a liberális FDP-vel alkotott eddig koalíciót. Elemzők szerint azonban sima győzelmük mögött nem a CDU népszerűsége, hanem a 48 éves Daniel Günther áll, aki az egyik legnépszerűbb tartományi kormányfő Németországban.

Nagy előrelépést tettek a Zöldek is, akik 5 százalékpontot javítva legutóbbi eredményükön, a voksok 18 százalékát gyűjthették össze a hárommillió lakosú tartományban. A tavalyi Bundestag-választás után megalakult berlini kormány második legnagyobb pártjaként a Zöldek aktívan alakítják a hárompárti koalíció külpolitikáját, beleértve az Ukrajnának nyújtott humanitárius és katonai segítséget. Németország jelenleg két legnépszerűbb politikusa Robert Habeck zöldpárti alkancellár és párttársa, Annalena Baerbock külügyminiszter.

Az FDP mindeközben 5 százalékponttal kevesebbet kapott most Schleswig-Holsteinben, így 6,5 százalékot érhetnek el. Láthatólag nincsenek megelégedve a szociáldemokratákkal – a berlini kormány legnagyobb erejével – a választók, hiszen a legutóbbi 27 százalékhoz képest most mindössze a szavazatok 16 százalékára esélyesek. A bevándorlásellenes AfD kieshet a parlamentből, hiszen nem éri el az ötszázalékos bejutási küszöböt.

 

Borítókép: Daniel Günther ünnepli győzelmét. (Fotó: AFP/DPA/Christian Charisius)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.