Hidvéghi: Az EP önelégült, posztmodern boszorkányüldöző klubbá vált

A strasbourgi parlament állásfoglalása ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottságnak.

Munkatársunktól
2022. 05. 05. 16:30
HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2019. július 15. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ideje abbahagyni az évek óta tartó abszurd vádaskodásokat, és tiszteletben tartani a magyarok jogát a saját országukhoz – reagált Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő arra, hogy a strasbourgi parlament csütörtökön elfogadott egy állásfoglalást, amelyben a testület felszólította az Európai Bizottságot és a jelenleg francia elnökség alatt álló Európai Unió Tanácsát, tegyenek az eddiginél is többet az uniós értékek magyarországi és lengyelországi „romlása” ellen. Az állásfoglalás úgynevezett ajánlásokat is megfogalmazott a bizottságnak arról, hogy 

az uniós végrehajtó testület mindaddig ne hagyja jóvá a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő alap forrásainak lehívását lehetővé tevő nemzeti terveket, amíg nincs javulás a jogállamiság helyzetet terén.

Az állásfoglalást a plenáris ülés utolsó napján 426 szavazattal, 133 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett fogadták el.  A képviselők elfogadhatatlannak nevezték, hogy Magyarország és Lengyelország az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága számos ítéletét nem hajtja végre. Leszögezték: minden tagállamnak tiszteletben kell tartania az uniós jogszabályokat. Kijelentették: az Európai Unió Tanácsában nincs szükség az egyhangú döntéshozatalra ahhoz, hogy megállapítsák: egy tagállamban egyértelműen fennáll a kockázata az uniós értékek súlyos megsértésének.

Ideje minden eszközt bevetni az uniós értékek védelme érdekében

– fogalmaztak.

A képviselők emlékeztettek továbbá, hogy a bizottság épp egy hónapja hivatalosan is elindította az uniós költségvetés védelmét szolgáló, úgynevezett feltételességi mechanizmust Magyarországgal szemben – Lengyelország ellen nem indult ilyen eljárás. Az eljárás nem összekeverendő a mintegy három és fél éve, a Sargentini-jelentés strasbourgi parlamentben való elfogadása óta tartó jogállamisági eljárással, amely mindkét közép-európai tagállammal szemben zajlik. 

A több fronton zajló támadásokra reagálva a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: 

„Nemet mondunk a Magyarország és Lengyelország elleni szégyenletes támadásokra.

A valóságban azért támadnak minket, mert az európai baloldal nem képes elviselni azt, hogy Magyarországon egy nemzeti kormány van hatalmon, amely határozottan kiáll a klasszikus európai értékek és hagyományok mellett, és szembemegy az európai fősodorral olyan kérdésekben, mint a migráció vagy a gyermekvédelem” – fogalmazott Hidvéghi Balázs a távirati iroda szerint. A képviselő hozzátette, amikor tizennyolc évvel ezelőtt Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, egyértelmű volt számára, hogy a négy évtizedes szovjet uralom után hová akar tartozni: egy olyan szabad közösségbe, amely a kölcsönös tiszteletre épül és a hagyományos európai értékeken alapul. 

A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy azóta Brüsszel és különösen az Európai Parlament egy önelégült, posztmodern boszorkányüldöző klubbá vált, amely mindenkire egy szűk és radikális ideológiát akar ráerőltetni. 

– Ha pedig valaki ellenáll, ahogyan Magyarország teszi, akkor szankciókkal és agresszív támadásokkal kezdik el zsarolni – tette hozzá.

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.