időjárás 9°C Amália 2022. október 7.
logo

Francia EP-képviselő: Nincs a jogállamiságnak körülhatárolt meghatározása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.04. 19:25 2022.05.04. 20:03
Francia EP-képviselő: Nincs a jogállamiságnak körülhatárolt meghatározása

– A jogállamiság körülhatárolt meghatározása nélkül fennáll a kockázata annak, hogy az Európai Bizottság politikai kényszerítő eszközként alkalmazza az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételességi mechanizmust Magyarországgal szemben – jelentette ki szerdán Helene Laport, a francia Nemzeti Tömörülés párt európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban az MTI-nek nyilatkozva. Helene Laport az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadni tervezett, a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetével foglalkozó állásfoglalásához kapcsolódóan arról tájékoztatott, hogy az EP Identitás és Demokrácia (ID) nevű frakciója egy Magyarország mellett kiálló, alternatív határozati javaslatot terjesztett elő.

Közölte, hogy az EP-állásfoglalás tervezett szövege használja a jogállamiság fogalmát, a fogalomnak azonban nincs általánosan elfogadott, uniós szintű jogi meghatározása, ez pedig teret enged a homályos értelmezéseknek.

A Magyarország mellett kiálló javaslatot előterjesztő EP-képviselők arra hívják fel a figyelmet, hogy a jogállamiság körülhatárolt meghatározása nélkül az Európai Bizottság politikai fegyverként alkalmazhatja a feltételességi mechanizmust.

A jogállamiság fogalmának használata konkrétumok és tények hiányban alkalmas politikai támadásokra

– fogalmazott.

Az EP-képviselő elmondta: a javaslat mindenekelőtt felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes tagállami joghatóságok másként értelmezik a jogállamiság fogalmát, ami azt jelenti, hogy nincs uniós szintű egyetértés a fogalom értelmezését illetően. Tervezetük megerősíti, hogy az Európai Unió túlterjeszkedett hatáskörén, amikor elfogadta a feltételességi mechanizmust. A javaslat kiemeli, hogy az uniós költségvetés nem lehet tárgya politikai nyomásgyakorlásnak. Arra is figyelmeztet, hogy az EU megkerülheti az eljárási követelményeket az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti, az uniós alapértékek csorbulásának veszélyét vizsgáló eljárások esetében. Laport hangsúlyozta: a feltételességi mechanizmus egy irányított politikai eszköz.

Az ID-képviselőcsoport elítél minden politikai jellegű, tények nélküli támadást a jogállamiság homályos fogalmára hivatkozva Magyarországgal szemben

– jelentette ki a francia EP-képviselő.

A képviselőcsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió visszatartja a Magyarországnak és Lengyelországnak járó uniós támogatásokat, ehelyett láthatóbb formában kellene elismernie a két országnak az Oroszország ukrajnai háborúja elől menekülők befogadása során tett erőfeszítéseit – tette hozzá Helene Laport.

Borítókép: Helene Laport, a francia Nemzeti Tömörülés párt európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.