időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Mélyponton Joe Biden népszerűsége

MTI
2022.05.20. 18:05 2022.05.20. 18:26
Mélyponton Joe Biden népszerűsége

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Joe Biden amerikai elnök népszerűségi indexe májusban hivatali idejének eddigi mélypontjára csökkent: 

az amerikai lakosság alig 39 százaléka elégedett a teljesítményével, és még a Demokrata Párt tagjainak körében is egyre növekszik az elnök tevékenységével kapcsolatos borúlátás.

Az AP-NORC pénteken közzétett felmérése szerint tíz amerikai állampolgár közül mindössze ketten gondolják úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az Egyesült Államokban, és az amerikai gazdaság jó állapotban van. Egy hónappal ezelőtt még tízből három gondolta így.

A friss adatok szerint a Demokrata Párt szavazói közül 33 százalék véli úgy, hogy az ország jó irányba halad, míg áprilisban még 49 százalék.

A novemberi időközi választások előtt fél évvel Biden elnök népszerűsége a demokrata párti szavazók körében 73 százalékon áll, ami jelentős csökkenést mutat elnöksége korábbi időszakához képest: az AP-NORC 2021-es havi felmérései során Joe Biden népszerűségi indexe a Demokrata Párt szavazói között egyszer sem csökkent 82 százalék alá. A Republikánus Párt támogatóinak körében pedig tartósan rendkívül alacsony a hivatalban lévő elnök népszerűsége: az elmúlt hónapokhoz hasonlóan tíz republikánus szavazó közül kevesebb mint egy elégedett például azzal, ahogy a gazdasági kérdéseket kezelte.

A teljes lakosság körében kétharmad azoknak az aránya, akik negatívan ítélik meg Biden ténykedését gazdasági téren. 

Az elmúlt hónapokban ez az adat alig változott, sőt január–február óta még enyhén emelkedett is. A Demokrata Párt szavazói közül jelenleg 37 százalék véli úgy, hogy az elnök gazdaságpolitikája inkább használt, mint ártott, míg áprilisban még 45 százalék. Ugyanakkor a demokrata párti szavazók közül csak 18 százalék válaszolta azt, hogy az elnök gazdasági intézkedései inkább ártottak, mint használtak, míg 44 százalék szerint ezek a lépések nem jártak semmilyen érezhető hatással.

Az AP amerikai hírügynökség és a Chicagói Egyetemen működő National Opinion Research Center (NORC) Center for Public Research közvélemény-kutató cég közös felmérése a felnőtt amerikai lakosságot reprezentáló 1172 fős minta tagjainak megkérdezésével készült május 12–16. között. A felmérés statisztikai mintavételi hibahatára plusz/mínusz 4 százalék.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai háborúról beszél a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2022. április 28-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.