Már a demokraták is kételkednek Biden újraindulásában

Kamala Harris jelenlegi alelnököt emlegetik lehetséges utódként.

Mártonffy Attila
2022. 05. 03. 18:18
President Biden Hosts Virtual Event On Pressing Economic Issues
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-VIRTUAL-EVENT-ON-PRESSING-ECONOMIC-ISSU Fotó: Europress/AFP/DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The New York Times egyik újságírója könyve tévés bemutatóján kétségbe vonta, hogy újra fog-e indulni Joe Biden jelenleg hivatalban lévő amerikai elnök a következő, 2024-es elnökválasztáson. Sőt erről állítólag a demokraták többsége sincs meggyőződve, tekintettel a párt tisztviselői között a kulisszák mögött folyó súrlódásokra, beleértve a Biden és Kamala Harris alelnök csapata közti feszültséget is – érvelt Joanthan Martin, aki szerzőtársával mutatta be This Will Not Pass (Ez nem fog átmenni) című könyvét. A mű az előző elnök, Donald Trump hivatalban eltöltött utolsó zűrzavaros heteiről és a háttérben folyó kíméletlen politikai csatározásokról szól. A műsor vendég házigazdája, Ana Navarro, aki lelkesen támogatta Bident 2020-as választási kampányában, védelmébe vette az elnök szándékát, kijelentve, hogy Biden a fehér házi tudósítók fogadásán közölte, hogy akar indulni 2024-ben is. 

Igen, akar. Legalábbis ezt mondta. Indul, ha megengedi az egészsége. Ebben azonban egy csomó demokrata nem hisz 

– erősködött Martin. Mégpedig azért nem, folytatta, mert 2024-ben már 82 éves lesz, s erősen kétséges, hogy még egyszer ki tud-e vagy ki akar-e tölteni egy teljes négyéves ciklust. S ez bizony felveti a kérdést: ha ő nem, akkor ki?

Itt merül fel Kamala Harris neve. 

A szerző azonban rámutat, hogy az alelnök mindössze néhány évet töltött a szenátusban, nincs olyan kapcsolatrendszere Washingtonban, mint Bidennek, így képtelen azt a szerepet betölteni, amit annak idején Biden betöltött Barack Obama alelnökeként. Harrisnak ráadásul külpolitikai tapasztalata sincs, éppen csak megtalálta az alelnökséghez vezető rést, ám ezzel feszültséget okozott a nyugati szárnyban, ahol Biden túlnyomóan fehér és leginkább férfi belső köre „uralkodik”, s még csak fel sem állnak, amikor belép az alelnök. 

BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala; PELOSI, Nancy
Fotó: Saul Loeb

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Biden népszerűsége zuhan: egy április 26-án publikált Reuters/Ipsos-felmérés szerint 

elfogadottsága már csak 42 százalékos volt, elutasítottsága pedig 53 százalékra szökött. 

Nem segítenek az elnök szellemi hanyatlásra utaló bakijai sem: hol a levegővel akar kezet fogni (kétszer is), hol az ukránokat keveri össze az irániakkal, hol pedig memóriája hagyja cserben, s „leegyenruhásfickózza” a saját hadügyminiszterét. 

Washingtonban már meg is indult a találgatás, ki lehetne Biden kihívója 2024-ben. A The Washington Post elemzőinek potenciális elnökjelölteket vagy aspiránsokat tartalmazó listáján olyan nevek szerepelnek, mint Pete Buttigieg közlekedési miniszter (ő ráadásul Kamala Harris előtt áll) vagy a 2020-ban szintén elnökjelölt-aspiránsként fellépő Elizabeth Warren, Amy Klobuchar és Cory Booker, továbbá Gavin Newsom kaliforniai szenátor – sőt még lehet esélye a csaposlányból lett New York-i képviselőnek, Alexandria Ocasio-Corteznek is.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: Europress/AFP/Drew Angerer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.