Számos NATO-tagállam támogatásáról biztosította a finn és a svéd csatlakozást

Számos NATO-tagállam külügyminisztere országa egyértelmű támogatásáról biztosította szombat este Finnországot és Svédországot abban, hogy csatlakozzanak a katonai szövetséghez, a török diplomácia vezetője viszont aggályainak adott hangot a miniszterek berlini tanácskozása előtt.

Forrás: MTI2022. 05. 14. 20:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek értekezletére érkező tárcavezetők újságírók kérdésére válaszoltak.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter azt mondta, Szlovákia teljesen készen áll arra, hogy támogassa a két skandináv ország felvételi kérelmét.

Anniken Huitfeld norvég külügyminiszter úgy fogalmazott, Norvégia 100 százalékban Finnország és Svédország mellett áll, ha úgy döntenek, hogy benyújtják csatlakozási kérelmüket.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter azt hangsúlyozta a miniszteri tanácskozás előtt nyilatkozva, fontos, hogy a NATO-tagállamok most egységet képviseljenek ebben az ügyben.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont azt vetette fel: a NATO-tagállamoknak meg kell vitatniuk azt az ügyet, hogy a NATO-csatlakozást fontolgató Finnország és Svédország „elfogadhatatlan és felháborító” módon támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. 

Ezek terrorszervezetek, amelyek napi szinten támadják csapatainkat

mondta a török miniszter, hozzátéve, hogy a törökök nagy többsége ellenzi a két skandináv ország NATO-tagságát, és azt várják az ankarai kormánytól, hogy ezt akadályozza meg.

Pekka Haavesto finn külügyminiszter úgy nyilatkozott, biztos benne, hogy végül találnak majd megoldást, Ann Linde svéd külügyminiszter pedig azt mondta, igyekszik majd tisztázni minden félreértést Törökországgal.

Edgar Rinkevics lett külügyminiszter azt mondta, megérti Törökország aggodalmait, de biztos benne, hogy orvosolható a probléma, mert szerinte a svéd és a finn NATO-tagság rendkívül fontos az egész szövetségnek, így Törökországnak is.

Borítókép: a NATO-tagállamok zászlói lobognak a szervezet brüsszeli központja előtt (Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.