Több tucat halálos áldozata lehet egy ukrán iskolát ért légicsapásnak

A Luhanszk megyei Bilohorivka település iskoláját ért légicsapást követően körülbelül hatvanan rekedtek a romok alatt, ők vélhetően halottak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 08. 11:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár hatvanan is meghalhattak a Luhanszk megyei Bilohorivka iskolaépületét ért orosz légicsapásban − jelentette be Telegramon vasárnap a kelet-ukrajnai megye kormányzója. 

Szerhij Hajdaj közölte, hogy a szombat délután végrehajtott légicsapást követően eddig két holttestet találtak, harminc embert sikerült kimenteni, ám körülbelül hatvanan rekedtek a romok alatt, ők vélhetően már halottak.

A légicsapás nyomán az iskolában − ahova korábban mintegy kilencvenen menekültek a bombázások elől − tűz ütött ki, és az épület összeomlott. Hajdaj emellett beszámolt arról, hogy továbbra is harcok dúlnak Popaszna és Szeverodonyeck térségében. Bilohorivka mintegy tíz kilométerre nyugatra fekszik az orosz támadás alatt álló Liszicsanszktól.

A Kyiv Independent című, angol nyelvű hírportál arról számolt be, hogy vasárnapra virradóan Ukrajna összes régiójában ismét megszólaltak a szirénák. Ugyancsak vasárnap az ukrán hadsereg vezérkara közölte, hogy folytatódott az orosz előrenyomulás a a donyecki régió térségében, s az orosz csapatok a Szlovjanszktól húsz kilométerre északra fekvő Sandrigolovoj település pereméhez értek.

Az ukrán hadsereg összesen kilenc orosz támadást vert vissza − adták hírül, hozzátéve, hogy az orosz erők légi és szárazföldi úton is támadják a mariupoli Azovsztal acélmű épületét, ahol a délkelet-ukrajnai várost korábban védő fegyveresek elbarikádozták magukat.

A gyárból szombatra sikerült az összes civilt evakuálni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha az orosz támadók megpróbálják teljesen megsemmisíteni a gyártelepet védő ukrán erőket vagy civileket támadnak, Kijev megszakítja a háború befejezését célzó kétoldalú tárgyalásokat.

Borítókép: Ukrán tűzoltók a bilohorivkai iskola romjainál (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.