ENSZ: Ez szörnyű csapás a nők emberi jogaira!

A világszervezet szerint a világon elvégzett abortuszok 45 százaléka nem biztonságos körülmények között történik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 25. 11:51
null
Washington, 2022. június 21. Az abortuszhoz fûzõdõ jog támogatói tüntetnek a legfelsõbb bíróság épülete elõtt Washingtonban 2022. június 21-én. A bíróság jelenleg az abortuszhoz való alanyi jogot biztosító, a Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást lezáró 1973-as legfelsõbb bírósági ítélet felülvizsgálatát végzi. Az alkotmánybíróságként is mûködõ legfelsõbb bíróság 1973-ban azt mondta ki, hogy az amerikai alkotmány garantálja a nõk jogát az abortuszt illetõ szabad választáshoz a kormányzat túlzott beavatkozása nélkül. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az abortuszhoz történő hozzáférés korlátozása nem tántorítja el az embereket attól, hogy el akarják azt végeztetni magukon, viszont így életveszélyesebbé válik a beavatkozás. A szexuális és reproduktív egészség és az ehhez való jog a nők és a lányok szabad akaratának és egyenlőségének alapja – jelentette ki Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője azután, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága  is – pénteken érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt írta: az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság döntése az abortusz tulajdonképpeni betiltásáról

szörnyű csapás a nők emberi jogaira és a nemek egyenlőségére.

– A biztonságos, törvényes és hatékony abortuszhoz történő hozzáférés joga a nemzetközi emberi jogok szerves része, a nők autonómiájának és szabad akaratának lényegéhez tartozik. A döntés sok millió amerikai nőt foszt meg ettől az autonómiától, főleg a kisjövedelműeket és a faji, illetve etnikai kisebbségekhez tartozókat – olvasható a főbiztos közleményében. Bachelet szerint a bírósági döntés jelentős visszalépés (a jogfejlődésben), hiszen az utóbbi 25 évben a világ több mint ötven országa enyhítette abortuszellenes törvényét. – Az Egyesült Államok most eltávolodott ettől a haladó tendenciától – szögezte le.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) adatai szerint a világon elvégzett abortuszok 45 százaléka nem biztonságos körülmények között történik, így az anyák vezető halálozási okává vált.

A terhességek csaknem fele nem kívánt a világon, és akár több mint hatvan százalékuk végződhet abortusszal. Az Egyesült Államok is csatlakozott 1994-ben ahhoz a programhoz, amelyben a részt vevő országok elismerik, hogy a nem biztonságos körülmények között végrehajtott abortusz mennyire veszélyes – emlékeztetett az ENSZ-szervezet. 

 

Borítókép: Az abortuszhoz fűződő jog támogatói tüntetnek a legfelsőbb bíróság épülete előtt Washingtonban 2022. június 21-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.