időjárás 16°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Az amerikai nagyvállalatok kifizetnék az „abortusztúrát”

Mártonffy Attila
2022.06.27. 14:25 2022.06.27. 16:54
Az amerikai nagyvállalatok kifizetnék az „abortusztúrát”

Alig száradt meg a virtuális pecsét az amerikai legfelsőbb bíróság pénteki, abortuszellenes döntésén, számos amerikai nagyvállalat máris sajátosan reagált az eseményekre, messzemenően támogatva demokrata érzelmű munkatársait.

Az Egyesült Államok legfőbb bírói grémiuma pénteken kimondta, nem alkotmányellenes az abortusz tiltása, s amelyik szövetségi állam akarja, ezt törvénybe is iktathatja. Ennek okán pedig szinte polgárháborús hangulat alakult ki Amerika-szerte. Az érintett nők kétségbeesése akkora volt, hogy emellett munkáltatójuk sem mehetett el szó nélkül – legalábbis a gazdagabb részük. Nagy hirtelen azt találták ki, hogy

úgynevezett szükség-egészségügyi csomaggal egészítik ki szociális juttatásaikat, aminek keretében fedezik terhes kismama alkalmazottaik útiköltségét a legközelebbi államba, ahol nem tilos a művi terhességmegszakítás.

A cégek úgy vélik, reagálniuk kell a befektetők, az ügyfelek és az alkalmazottak irányából érkező nyomásra, olyan időszakban, amikor a vállalati értékek nem feltétlenül esnek egybe az állami törvények munkavállalók foglalkoztatásának feltételeit is tartalmazó előírásaival.

Számos bank, technológiai cég és más vállalat jelentette be rögtön a pénteki ítélet után a dolgozói kedvezményt a munkavállalók családtervezésének támogatása érdekében. Legalábbis erre hivatkozott a Bank of America, a Goldman Sachs, a Citigroup és a JPMorgan Chase – olvasható a The Guardian napilap beszámolójában. A Microsoft még a végleges bírósági döntés előtt kiszivárgott tervezet hatására határozott a jótékonykodásról, s hasonlóképpen cselekedett a Facebook anyavállalata, a Meta is. Az Apple-dolgozók juttatásaiban pedig már eleve benne volt az egészségügyi okokból más államban való kezelésre utazó dolgozók útiköltség-térítése.

A szórakoztatóipar sem akar lemaradni a húzóágazatok mögött: a Disney, a Condé Nast, a Warner Bros Discovery és a Netflix is úgy érezte, költségtérítéssel nekik is támogatniuk kell a magzatelhajtást.

Miközben azonban a nagyvállalatok ily módon képesek enyhíteni a legfelsőbb bíróság döntését, nem biztos, hogy nincs aggodalomra okuk azoknak a várandós hölgyeknek, akik a cégektől alacsony adókat szedő államban dolgoznak, ahol már érvényben vannak bizonyos korlátozások, vagy teljes egészében tiltott az abortusz. Itt van például Texas vagy Missouri, amely fennen hirdeti adózás- és vállalkozáskönnyítő intézkedéseit, amelyek révén olyan multicégeket vonzott oda, mint az Oracle, a Hewlett-Packard, a Tesla, a Fecebook, az Amazon és az Apple.

Ezek az államok most szembekerülhetnek az odatelepült vállalatokkal és ezek vállalati értékeivel, s ezzel veszélybe kerülhet a szigorú államok képessége új üzletek, alkalmazottak és beruházások vonzására.

S ennek tudatában vannak az abortuszt tiltó államok politikusai is. Texas törvényhozásának egyik képviselője már korábban értesítette a Citigroupot, hogy törvénytervezetet terjeszt be mindazon vállalatok kitiltására az állam területéről, amelyek anyagilag támogatják alkalmazottjaik abortuszát. St. Louis polgármestere is beismerte, ezentúl nehezebb lesz új cégeket a városba vonzani, Kansas City első embere pedig egyenesen arról számolt be, hogy egy letelepedés előtt álló társaság már vissza is táncolt.

Sok nagyvállalat azonban – köztük a McDonald’s, a PepsiCo, a Coca-Cola, a General Motors és az Egyesült Államok legnagyobb munkáltatójának számító Walmart egyelőre csöndben van.

Az abortusz teljes körű tiltásának van azonban egy alkotmányos akadálya, amelyet Brett Kavanaugh, a legfelsőbb bíróság Donald Trump volt amerikai elnök által kinevezett társbírája is elismer. Szerinte ugyanis az alaptörvénybe ütközne, ha bármely szövetségi állam utazási korlátozásokat léptetne életbe a vállalati útiköltség-támogatások meggátlása érdekében.

 

Borítókép: A legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tiltakoznak New Yorkban 2022. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Korlátozzák az abortuszjogot Amerikában

Abortuszfordulat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.