időjárás 17°C Malvin 2022. október 1.
logo

Medvegyev: A litvánok meghajoltak az amerikaiak akarata előtt

Magyar Nemzet
2022.06.28. 18:14 2022.06.28. 20:24
Medvegyev: A litvánok meghajoltak az amerikaiak akarata előtt

„Az áruforgalom korlátozása része annak a proxyháborúnak, amelyet a Nyugat rászabadított Oroszországra” – nyilatkozta egy lapinterjúban Dmitrij Medvegyev egykori orosz államfő, a biztonsági tanács jelenlegi helyettes vezetője, akit a TASZSZ orosz hírügynökség idézett. Medvegyev arra reagált, hogy Litvánia nemrég leállította az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk – építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és néhány más árukategória – vasúti tranzitját Kalinyingrádba, Oroszország balti-tengeri exklávéjába. A korlátozás a közúti szállítást is érinti, elérheti az orosz anyaország és az exlávé közötti forgalom negyven-ötven százalékát.

Dmitrij Medvegyev azzal fenyegetett, hogy Moszkva válaszolni fog a litván lépésre, elsősorban olyan gazdasági intézkedésekkel, amelyek komoly energiaellátási nehézségekkel fognak járni Vilniusnak.

Mint mondta, az EU még csak nem is ösztönözte Litvániát, hogy Moszkvával szemben ilyen kemény lépésekkel sújtsa Kalinyingrádot, ám Litvánia „szolgalelkűen meghajolt amerikai jótevői akarata előtt, ismét bizonyítva degenerált oroszellenes viselkedését”. A volt államfő szerint Moszkva hasonló válaszlépéseket tehetne Vilniusszal szemben, ám ezzel eszkalálódhatna a konfliktus.

Gazdaságsújtó lépéseket még nem, de orosz kibertámadást máris el kellett szenvednie Litvániának, hétfőn ugyanis úgynevezett túlterheléses kibertámadás érte a litván állami- és magánintézményeket.

Elkövetőként a Killnet orosz hackercsoport jelentkezett. A Killnet szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a támadás mindaddig folytatódni fog, amíg Litvánia fel nem oldja a blokádját. – A fő célpontok állami intézmények, szállítmányozási vállalatok és a sajtóorgánumok honlapjai – ismertette Margiris Abukevicius védelmi miniszter-helyettes. A litván országos kiberbiztonsági központ és a védelmi minisztérium szerint „nagyon valószínű, hogy hasonló vagy még intenzívebb támadásokra lehet számítani a napokban, különösen a logisztikai, energetikai, illetve pénzügyi ágazatokban”.

Gitanas Nauseda litván elnök a múlt heti EU-csúcstalálkozón arról beszélt, hogy a kalinyingrádi blokád nem egy Litvánia és Oroszország közötti kétoldalú konfliktus, „ez az Európai Unió és Oroszország ügye”. Kijelentette: Litvánia nem vezet be saját szankciókat. Ami történt, hogy a határidő lejárta előtt Litvánia most hajtotta végre az EU negyedik, márciusban bevezetett szankciócsomagját.

Borítókép: A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. (Fotó: MTI/AP)

Háború Ukrajnában

Megvétózta Moszkva a népszavazásokat elítélő ENSZ-határozatot

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.