időjárás 22°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Súlyos következményei lehetnek a Kalinyingrádot sújtó szankcióknak

Wittich Zoltán
2022.06.24. 05:50 2022.06.24. 09:03
Súlyos következményei lehetnek a Kalinyingrádot sújtó szankcióknak

– A helyzet súlyos és könnyen elfajulhat – mondták vezető európai uniós diplomaták a Politico brüsszeli hírportálnak az Oroszországból Kalinyingrádba tartó tranzitkorlátozást illetően. A litván elnök, Gitanas Nauseda a tegnapi EU-csúcson országa támogatását kérte az orosz fenyegetést illetően. Külpolitikai főtanácsadója, Asta Skaisgiryte szerint ez nemcsak litván ügy, hanem uniós, lévén „a szankciókat közösen hoztuk meg”. Ezzel Josep Borell, az EU külügyi főképviselője is egyetértett. Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője a Twitteren úgy fogalmazott: „Litvániának folytatnia kell az áthaladó áruk ellenőrzését, de ezeknek hatékonynak és célirányosnak kell lenniük, betartva a szankciós politikát, de nem akadályozva a szabad tranzitforgalmat”.

Brüsszeli tisztviselők ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy Kalinyingrád blokád alá vétele sosem volt a szankciók célja.

Litvánia hétfőtől kezdve – az orosz–ukrán háború miatt kivetett negyedik európai uniós szankciós csomag értelmében – megtagadta a fa-, vas-, acélipari és csúcstechnológiás elektronikai termékek országán történő áthaladását, amelyet Oroszország legnyugatibb területére, Kalinyingrádba szállítana vasúton. Vilnius fellépését Moszkva „illegálisnak” és „példátlannak” nevezte.

A litván blokádra hamarosan olyan válasz érkezik, amely az egész litván népet súlyosan érinti

– fenyegetőzött az orosz Biztonsági Tanács titkára, Nyikolaj Patrusev.

Alekszander Noszovics orosz politikai elemzője az orosz Vedomosztyi gazdasági lapnak úgy nyilatkozott: „Oroszország ugyan gazdasági, politikai és katonai szankciókkal is visszavághat, de a litván tranzit szimmetrikus korlátozása a legvalószínűbb”. Ugyanakkor a korlátozás kiterjedhet különböző árukra, akár a Kalinyingrádon áthaladó, Lengyelországból Litvániába tartó olajvezetékre is. Ugyanakkor a balti országok Oroszországgal közös áramhálózatról való lekapcsolása sem elképzelhetetlen.

Vlagyimir Olencsenko, a moszkvai Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa szerint, mivel Vilnius „megszegte” a 2002-es, Európai Unióba történő, árutranzitról szóló megállapodást, Moszkva bíróságon követelheti a hosszabb tranzitútvonal későbbi kompenzációját. Anton Alihanov kalinyingrádi kormányzó úgy fogalmazott, hogy a tranzittilalom a rakomány mintegy felét érinti – az áruk csaknem kilencven százaléka kizárólag vasúton vagy közúton jut el a területre.

A blokád hírére hétvégén pánikvásárlás tört ki Kalinyingrádban a Moscow Times beszámolója szerint: a lakosok az építőipari termékek mellett gázpalackokat is felvásároltak, attól tartva, hogy az exklávéba tartó vezetéket is elvághatják. 

Elhelyezkedése miatt Kalinyingrád potenciális konfliktusövezetté válhat a NATO és Oroszország között. Mindkét fél rendszeresen tart hadgyakorlatokat a térségben, a finn és svéd NATO-csatlakozás pedig tovább élezi a feszültséget, ugyanis Moszkva szerint így „nyugati beltengerré” válna a Balti-tenger. 

Litvánia régóta tart attól, hogy „Ukrajna után ő következik”.

Országukba a NATO-csapatok megerősítését is kérték, erre a helyzet eszkalációját meggátolandó eddig csupán ígéret érkezett. A balti országok egyik legnagyobb félelme a Suwalki-folyosó orosz elfoglalása. A Kalinyingrád és Belorusz között húzódó száz kilométer hosszú lengyel–litván határszakasz megszerzésével ugyanis elvághatnák a balti országokat szövetségeseiktől. Külpolitikai elemzők a Suwalki-folyosót tartják a NATO egyik leggyengébb pontjának. Egy 2020-as amerikai elemzés szerint annak elfoglalásával Oroszország 36-60 óra alatt megszállhatná a balti országokat. Tavaly télen éppen a folyosó elfoglalása képezte az orosz hadgyakorlat alapját.

Geostratégiai jelentőség. Kalinyingrád a Balti-tenger mentén található, Lengyelország és Litvánia szomszédságában. A 15 ezer négyzetkilométernyi területen csaknem egymillió ember él, ez Oroszország legnyugatibb területe, amellyel nincs szárazföldi összeköttetése. A területet a Szovjetunió szerezte meg a náci Németországtól a második világháború végén. Kalinyingrád geostratégiai jelentőségű, itt állomásozik az orosz balti-tengeri flotta, mivel kikötői télen sem fagynak be. Illetve az ide telepített orosz rakéták gyorsabb elérését biztosítanak Moszkvának a legnagyobb európai városokhoz.

 

Borítókép: Kalinyingrádi városkép 2022. június 21-én. (Fotó: MTI/AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.