V. Naszályiék foggal-körömmel akadályozzák, hogy a budavári bérlők megvásárolhassák az otthonukul szolgáló lakásokat

A baloldali vezetésű Budavári Önkormányzat gyakorlatilag semmit sem tett a rendelkezésére álló fél év alatt azért, hogy rendezze számos kerületi lakásbérlő évtizedek óta fennálló méltánytalan helyzetét, és a tavaly módosított lakástörvény rendelkezése szerint lehetővé tegyék a bérlőknek az otthonukként szolgáló ingatlanok megvásárlását. Böröcz László, a Budavári Fidesz elnöke arról is beszélt a Mediaworks Hírcentrumának, hogy V. Naszályi Márta polgármester most képtelen érvekkel és csúsztatásokkal a lakosokra, valamint a kormányra próbálja hárítani a felelősséget a saját tétlenkedéséért.

Forrás: Mediaworks Hírcentrum2022. 06. 23. 20:07
VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
Budapest, 2022. január 26. Váradiné Naszályi Márta (PM), az I. kerület polgármestere a Fõvárosi Közgyûlés rendes ülésén a Városháza Dísztermében 2022. január 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden lehetséges eszközzel akadályozza a baloldali vezetésű Budavári Önkormányzat, hogy végre rendeződjön azoknak a kerületi lakóknak a helyzete, akik több évtizede gyakorlatilag a saját lakásukat kényszerülnek bérelni. A méltánytalanságok feloldására Böröcz László fideszes képviselő kezdeményezésére a kormánypárti többségű Országgyűlés tavaly módosította a lakástörvényt, s kötelezte az I. kerület önkormányzatát, hogy tegye lehetővé a szóban forgó lakáscélú műemlék épületek megvásárlását a sok esetben már húsz-harminc éve ott élő bérlőknek, akik jellemzően több tíz millió forintért váltották meg korábban az örökbérleti jogot.

Szükségtelen dolgokra bőven volt pénz

– Bár a törvény hat hónapos határidőt szabott meg a procedúra végigvitelére, V. Naszályi Márta, a Karácsony-párti polgármester áprilisig egy szalmaszálat sem tett keresztbe az ügyben

– jelentette ki Böröcz László, a Budavári Fidesz elnöke a Mediaworks Hírcentrumának. Szavai szerint V. Naszályiék abban bíztak, hogy a baloldal nyeri a választást, és visszavonják a törvénymódosítást. – Most pedig a lakosokra és a kormányra próbálják hárítani a felelősséget a tétlenkedésükért. Az önkormányzat honlapjára feltöltött kommünikében például azt írják, hogy a társasházzá nyilvánításhoz szükséges felméréseket végző szakemberek sok lakóhoz nem tudtak bejutni. Az a helyzet, hogy a lakások éves állapotfelmérését végző GAMESZ (az önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete) is elvégezhette volna ezeket a munkálatokat, ráadásul az önkormányzati szervezet kötelezheti is a lakókat, hogy biztosítsák a bejutást az ingatlanokba – fejtette ki Böröcz László. Szavai szerint az ebből adódó költségeket azon pénzeknek akár a töredékéből is lehetett volna fedezni, amelyeket V. Naszályiék különböző önként vállalt projektekre fordítottak.

– Így például tavaly közel húszmillió forinttal támogatták az Alföldi Róbert-féle Átrium színházat, idén pedig már 35 millió forintot irányzott elő a baloldali vezetés ugyanerre a célra, ám végül az általános felháborodás miatt a polgármester visszavonta az előterjesztést. De ide sorolható a több tíz millió forintból gründolt Lakásügynökség is, amelyen keresztül eddig mindössze két ingatlant adott bérbe az önkormányzat.

V. Naszályit ez sem zavarta, mert idén újabb ötvenmillió forintos költségvetést biztosít az ügynökségnek. Nem csoda, hogy ezzel kapcsolatban is megosztott a baloldali frakció.

És akkor nem is beszéltünk arról, hogy 15 millió forintot fizetettek ki egy nem létező korcsolyapályáért, tavaly pedig több mint 150 millió forint jutalmat osztottak ki a polgármesteri hivatal és a GAMESZ részére – sorolta a helyi Fidesz elnöke.

Még szerződést sem kötöttek

Ugyancsak a baloldali kerületvezetés hezitálása olvasható ki abból, hogy még nem kötöttek szerződést azzal a CITY-FORM 2000 kereskedelmi és szolgáltató kft.-vel, amely pedig már jóval korábban megnyerte az értékbecslés elvégzésére kiírt közbeszerzést. Erről a vállalat egyik munkatársa maga beszélt a kerületi lakosok által működtetett Facebook-csoportban. Ezzel kapcsolatban a bérlők kérdéseket küldtek a polgármesternek, ám V. Naszályi eddig semmilyen módon nem reagált.

Böröcz László az önkormányzatnak azt a kifogását is képtelenségnek nevezte, hogy nem tudják pontosan, mely ingatlanok állnak műemlékvédelem alatt, s ezért halad olyan lassan az átminősítés, hogy azt eddig mindössze nyolc lakás esetében végezték el.

A kormányhivatal léphet közbe

– A törvénymódosítás hat hónapot biztosított a lakások eladásának a társasházzá minősítést és az értékbecslést is magában foglaló előkészítésére. Az V. kerület is lebonyolított hasonló ügymenetet, amelyben alpolgármesterként én is részt vettem. Saját tapasztalatom alapján mondhatom, hogy három-négy hónap alatt is lebonyolítható minden szükséges intézkedés. Ezzel szemben Budavár baloldali vezetése már közel nyolc hónapja tétlenkedik. Amennyiben őszig sem sikerül elhárítaniuk az akadályokat az ingatlanok megvásárlása elől, a törvény szerint a budapesti kormányhivatal végzi el ezt a feladatot. Ha azonban V. Naszályiék eddig hagyják fajulni a helyzetet, azzal is csak a lakókkal szúrnak ki, hiszen a kormányhivatalnak elölről kellene kezdenie a procedúrát, és még néhány hónappal kitolódna a helyzet rendeződése – ismertette a kormánypárti politikus.

Emlékezetes: V. Naszályi Márta azzal kampányolt a 2019-es önkormányzati választás előtt, hogy lehetővé tenné a bérlők említett csoportjának a lakásaik megvásárlását, ám amellett, hogy Karácsony Gergely párttársa a polgármesteri széket elnyerve már hallani sem akart erről, az önkormányzati lakásrendeletnek a bérleti díjakat többszörösére emelő módosítását tervezte, ám ezt még a saját szövetségesei sem támogatták egyhangúlag.

Borítókép: V. Naszályi Márta budavári polgármester (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.