Alföldiék szoknyája mögé bújik V. Naszályi Márta

Nem válaszolt a kérdéseinkre az I. kerületi polgármester azzal kapcsolatban, hogy valóban évi 35 és 60 millió forint közötti összeggel támogatnák-e a II. kerületi Át­rium magánszínházat. A V. Naszályi Márta által vezetett önkormányzatban saját szövetségesei is kritizálták a kerületi iskolásoknak megrendelni kívánt érzékenyítő programokat. Utóbb az Alföldi Róbert nevével fémjelzett színház a saját oldalán ismerte el, hogy kértek pénzt önkormányzatoktól, így vélhe­tően a budaváritól is.

2022. 06. 16. 7:15
Rétfalvi Tamás; Alföldi Róbert
Budapest, 2012. december 28. Rétfalvi Tamás (b) Coleman Connor és Alföldi Róbert (b) Welsh Atya szerepében játszik Martin McDonagh Vaknyugat című drámájának próbáján a budapesti Átrium Film-Színházban 2012. december 28-án. A darabot Gothár Péter rendezésében 2012. december 30-án mutatják be. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben ismerte el az Átrium magánszínház, hogy támogatást kértek önkormányzatoktól, és ebből többek között érzékenyítő előadásokat is tartanak iskolásoknak. Mint arról beszámoltunk, az I. kerületi önkormányzat nemrég elfogadott egy előterjesztést, amely alapján a kerület együttműködési szerződést kötne az Átrium Színház alapítványával. 

„A THEA Art Nonprofit Kft. célja, hogy a tanrendet 

kiegészítő előadásaikkal és a társadalmi érzékenyítő programjaikkal minél szélesebb rétegekhez jussanak el”

– olvasható az előterjesztésben, amit mindössze egyetlen szavazattal tudott elfogadtatni a baloldali többségű képviselő-testületben V. Naszályi Márta. Budavár párbeszédes polgármesterével ugyanis a saját emberei is szembefordultak, élesen bírálták a szándékot, amely szerint az I. kerület gyakorlatilag a fenntartójává válna a magánszínháznak. 

„A baloldali városvezetésnek valamiért fontos, hogy ezt a színházat támogassa” – mutatott rá akkor lapunk kérdésére válaszolva a Fidesz önkormányzati képviselője, Gulyás Gergely Kristóf. Hozzátette, hogy „számukra már az is problémákat vet fel, hogy a kerületi középiskolásoknak és gimnazistáknak érzékenyítő programokat akarnak tartani”. 

A testületi ülésen, az egykor jobbikos, jelenleg a Polgári Válasz színeiben politizáló Varga Dániel önkormányzati képviselő azzal érvelt, hogy az I. kerületiek pénzéből inkább a helyi kultúrát kellene támogatni, az Át­rium ugyanis nem a kerületben van. Szerinte 

az előterjesztés egy politikai alku része, 

ő egyébként egy 33 és 36 millió közötti összegről tud, amit a budaváriak pénzéből a színháznak adnának, hogy ezért cserébe szolgáltatást vásároljanak. A már említett érzékenyítő programokat, a Fidesz politikusához hasonlóan, ideológiailag is kifogásolta. 

Fotó: Havran Zoltán

V. Naszályi Márta polgármestert is megkerestük, hogy erősítse meg vagy cáfolja az értesülésünket, amely szerint 35-60 millió forintjába is kerülhet az I. kerületieknek az Átrium támogatása, az erről szóló előterjesztésben ugyanis konkrét összeg nem szerepelt. 

A polgármester hallgatott a kérdésben, majd két hét múlva az Átrium oldalán megjelent egy közlemény, amelyben elismerik, „az Átrium kér támogatást önkormányzatoktól”. 

Mint írták, erre azért van szükség, mert a kormánytól idén nem kaptak pénzt, holott 2018-ig ezzel nem volt probléma, magánszínházként is busás állami támogatásban részesülhettek. 

Közleményükben azt is elismerték, hogy 

tartanak „társadalmi érzékenyítő” programot középiskolásoknak és egyetemistáknak. 

Azt is leszögezték, hogy igenis van olyan előadásuk, amelyben transzvesztiták szerepelnek. A korábban az I. kerületi testületi ülésen felvetett politikai alkura is tettek utalást, egészen pontosan úgy fogalmaztak: „2019-ben, a fővárosban az önkormányzati választásokon egyes politikai erők programszinten vállalták, hogy nyitva tartják az Átriumot, segítik a független kultúrát, az emberek pedig erre szavaztak ebben a városban, ezekben a kerületekben.” 

A kommünikében egyébként nem nevesítik az I. kerületi önkormányzatot, V. Naszályi Márta pedig azóta is hallgat az ügyben, de a Telex.hu már összekötötte a közlést a lapunkban megjelent cikkel. Feltűnő, hogy az Átrium magyarázkodásának megjelenése előtt sem ők, sem más, baloldalra sorolt portálok nem számoltak be az ügyről.

Borítókép: Rétfalvi Tamás (b) Coleman Connor és Alföldi Róbert (b) Welsh Atya szerepében játszik Martin McDonagh Vaknyugat című drámájának próbáján a budapesti Átrium Film-Színházban 2012. december 28-án. Fotó: MTI Fotó: Kallos Bea

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.