Közmeghallgatás a Várban: keményen bírálták a helyiek az I. kerület polgármesterét

Hiába magyarázta meg már a tegnapi közmeghallgatás első perceiben V. Naszályi Márta, hogy miért van szükség a II. kerületi Átrium magánszínház támogatására, a turistabuszok problémáját felvető helyieknek nem tudott kielégítő választ adni.

2022. 06. 17. 7:30
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűrt kérdésekre válaszolva magyarázta meg V. Naszályi Márta, hogy miért van szükség arra, hogy az I. kerület támogassa a II. kerületi Átrium magánszínházat. A budavári önkormányzat tegnapi közmeghallgatásán egymás után három „előre beérkezett lakossági kérdés” is V. Naszályi Márta polgármestert dicsérte, amiért együttműködési megállapodást kíván kötni az Alföldi Róbert nevével fémjelzett magánszínházzal. 

A polgármester részletesen kifejtette, hogy minden I. kerületi oktatási intézmény harminc ingyenjegyet kap az Átriummal kötendő megállapodás értelmében, a helyi lakosok pedig tíz százalék kedvezménnyel vehetik meg jegyüket az előadásokra. 

Azt most sem árulta el a polgármester, hogy pontosan mennyi pénzébe kerülne a kerületieknek a színház fenntartása, de arról hosszan beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat, a II. kerület és a XIII. kerület is támogatja a színházat. Az érzékenyítő programokról, amelyeket a helyi középiskolásoknak rendelnének meg a színháztól, ezúttal nem beszélt. 

Amikor egy kérdező arra lett volna kíváncsi, hogy miért fizet ilyen sok pénzt az Átrium alapítványának Budavár, V. Naszályi arról kezdett beszélni, hogy az előterjesztését nyilvánosan fogadták el (ebben sem szerepel konkrét összeg). 

A kijelentést, amely szerint a nagyjából 600 ezer forint értékű ingyenjegyért cserébe kissé túlzás az előzetesen becsült 35-60 millió forint, amit az önkormányzat egy évben fizetne ki a magánszínháznak, rágalomnak nevezte. 

– A kultúratámogatás megosztó személyek támogatásával is jár! – jelentette ki a polgármester egy másik kérdésre válaszolva. Szerinte az elnyomott hangokat kell támogatni, de azt állította, hogy másokat is támogatnak. 

– Más intézményeket is megkerestünk, és felajánlottuk az önkormányzat támogatását – állította V. Naszályi, konkrét példaként pedig a Hagyományok Házát hozta fel, amellyel „már előrehaladottak a tárgyalások”. 

V. Naszályi Márta egyébként többször hivatkozott az Átrium oldalán megjelent közleményre, amelyben a színház kifejtette, hogy azért van szükség a kerületektől érkező támogatásra, mert az államtól nem kapnak pénzt.

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy a polgármester ötletének sokáig a baloldali többségű önkormányzatban sem volt meg a támogatottsága, végül az Átrium támogatásáról szóló javaslatot egyetlen szavazatnyi többséggel tudta elfogadtatni. 

A közmeghallgatáson részt vevők a turistabuszok problémájáról is sokat kérdeztek, ami az utóbbi hetekben – a nyári turistaszezon megkezdődésével – borzolni kezdte a kerületben élők kedélyeit. 

Lapunk információi szerint előzetesen figyelemfelkeltő akciót is terveztek, azonban a hét elején az önkormányzat váratlanul kihelyezett néhány táblát, ami megtiltja a 3,5 méternél magasabb járművek behajtását a budai Vár környékén elhelyezkedő utcákba. A közmeghallgatáson a helyiek kevesellték ezt az intézkedést. V. Naszályi Márta elismerte, hogy időbe telik, amíg érvényt szereznek szándékuknak. Egy hozzászólásra válaszolva azt állította, minden héten egyeztetnek a turistabuszokról, végül több keresztkérdés után eljutott oda, hogy valójában nem tudja megakadályozni, hogy a buszok felmenjenek a Várba, de már egyeztettek a rendőrséggel a témában. 

Egy hozzászóló felvetette, hogy a szomszédos – szintén baloldali vezetésű – II. kerületben meg tudják oldani a kitiltást. – Évek óta nincs gazdája ennek, nincs olyan, aki betartatná – foglalta össze a helyi lakos. 

Egy kérdező a polgármesternek szegezte a kérdést, hogy a jövő héten támogatja-e a Fidesz és az egyik független képviselő javaslatait a buszok kitiltásáról, de a polgármester nem válaszolt a kérdésre, reakciójából arra lehetett következtetni, hogy nem fogja támogatni az előterjesztéseket.

Borítókép: Közmeghallgatás az I. kerületben. Fotó: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.