Orbán Balázs: A Nyugat-Balkán jövője fogja meghatározni az európai biztonság és gazdaság jövőjét is

Napjaink nemzetközi rendszere új realitást hozott.

Forrás: Facebook/Orbán Balázs2022. 06. 23. 13:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kezdetét vette Brüsszelben az EU-csúcs! A tárgyalasok első programpontjaként az uniós és a nyugat-balkáni vezetők találkoztak, fő téma a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása volt – írja a Facebookon Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

– Napjaink nemzetközi rendszere új realitást hozott, a Nyugat-Balkán mára stratégiai tényezővé vált. A régió jövője fogja meghatározni az európai biztonság és gazdaság jövőjét is. Az előrejelzések szerint a Nyugat-Balkán a következő öt évben évente átlagosan 1,4 százalékponttal nagyobb gazdasági növekedéssel számolhat, mint az Európai Unió.

A térség integrációja az EU következő nagy gazdasági motorját alapozhatná meg, ezért az EU-nak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkán tagságára, mint a Nyugat-Balkánnak az uniós tagságra.

– Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítéspolitikája azonban megrekedt, az elmúlt években nem tudott jelentős és régóta várt áttöréseket elérni. Ennek következtében a térség ismét a nagyhatalmi versengés színterévé vált. Ezért ideje, hogy minden uniós tagállam felismerje, hogy a Nyugat-Balkán nélkül nincs sikeres európai jövő, a térségtől nem szabad elfordulni, és s uniós integrációját fel kell gyorsítani – olvasható a a miniszterelnök politikai igazgatójának bejegyzésében.

Magyarország az elmúlt években az EU Nyugat-Balkán felé való bővítésének szószólójává vált. Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben most is azon dolgozik, hogy a térség uniós integrációja újból lendületet nyerjen.

Borítókép: Orbán Balázs és Orbán Viktor többedmagával az EU-csúcs előtt (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.