Trumpék üdvözlik, a demokraták ellenzik az abortuszügyi döntést

Az amerikai egyházakat is megosztotta a legfelső bíróság döntése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 25. 11:43
BIDEN, Joe
Washington, 2022. június 24. Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek a washingtoni Fehér Házban 2022. június 24-én, miután a legfelsõbb bíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, lehetõvé téve ezzel a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt. Az 1973-as jogesetben a legfelsõbb bíróság azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. MTI/EPA/Pool/SIPA USA/Oliver Contreras Fotó: Oliver Contreras
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság pénteki döntése az abortusz ügyében heves reakciókat váltott ki az Egyesült Államokban, ellenérzéseket keltett az ENSZ vezetésében.

Joe Biden amerikai elnök hibásnak, szélsőségesnek és irreálisnak bélyegezte a bírósági döntést,

és kijelentette: politikusoknak nem szabadna beleszólniuk olyan döntésbe, amelyet egy nőnek és orvosának kell meghoznia, valamint hogy ő minden tőle telhetőt megtesz majd annak érdekében, hogy a nőknek azokban a tagállamokban is joguk legyen az abortuszhoz, amelyekben azt a szövetségi legfelsőbb bíróság határozata nyomán megtiltják. Arra kérte az abortuszjogért harcoló szervezeteket, hogy ha tüntetnek, békésen tegyék. – Az erőszak soha nem elfogadható! – szögezte le. Felszólította a washingtoni szövetségi törvényhozást, hogy ne hagyja ennyiben a dolgot, a választópolgárokat pedig arra, hogy szavazatukkal fordítsanak majd a helyzeten. – Ezzel nincs vége, önöké az utolsó szó – jelentette ki.  

Donald Trump előző elnök viszont dicsérte a legfelsőbb bíróság döntését.

A konzervatív Fox televíziónak nyilatkozva azt mondta: az „az alkotmányon alapul, visszaadja a jogokat, amelyeket régóta vissza kellett volna adni, és mindenkinek jó lesz”.

Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti elnöke szerint a bírósági döntés felháborító és szívszorító, radikális, szélsőséges.

– Beteljesíti a Republikánus Párt azon sötét és szélsőséges célját, hogy elvegye a nők jogát attól: maguk hozhatják meg döntéseiket a reproduktív egészségügy kérdésében. A republikánusok országos abortusztilalmat akarnak, ezért nem szabad megengedni, hogy többségük legyen a kongresszusban – mondta újságírók előtt, miközben könnyeivel küszködött a Daily Caller című hírportál szerint.

Mike Pence volt alelnök ki is jelentette, hogy a konzervatívoknak nem szabad nyugodniuk mindaddig, amíg az élet szentségét vissza nem állítják az Egyesült Államok minden tagállamának jogrendszerében.

A katolikus egyház vezető püspökei üdvözölték a döntést, pedig felmérések szerint az amerikai katolikusok többsége támogatja az abortuszhoz fűződő jogokat, és üdvözölte a döntést sok evangéliumi keresztény vezető is. Több protestáns egyházi vezető és több zsidó szervezet azonban elítélte a döntést, utóbbiak azzal indokolták ezt, hogy a tilalom ellentmond a zsidó hagyományoknak.

 

Borítókép:  Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a washingtoni Fehér Házban 2022. június 24-én (Fotó: MTI/EPA//SIPA USA/Oliver Contreras)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.