Az olasz jobboldali pártok eldöntötték, hogy ki adja a következő miniszterelnököt

Az előre hozott választásokat Olaszországban szeptember 25-én tartják majd, amelyen az előzetes várakozások szerint a három jobboldali párt koalíciója kaphat majd többséget. Az Olasz Testvérek, a Forza Italia és a Liga párvezetői megegyeztek abban, hogy a választási győzelem esetén melyik párt adja majd a miniszterelnök személyét – írja a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 07. 28. 12:12
MELONI, Giorgia
Genova, 2022. június 12. Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetõje távozik egy szavazóhelyiségbõl, ahol leadta szavazatát a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Genovában 2022. június 12-én. A választópolgárok az olasz igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos kérdésekben dönthetnek. Az öt kérdést a jobbközép koalíció kezdeményezésére írták ki népszavazásra. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo Fotó: Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly februárban Mario Draghi vezetésével alakult meg a római egységkormány, a baloldali pártok, illetve a Matteo Salvini vezette Ligának és a Forza Italiának a részvételével. Az olasz kabinet alig másfél évet bírt ki. Múlt héten Mario Draghi rövid időn belül már másodszor mondott le a kormányfői pozícióról, miután kudarcba fulladt a kormánykoalíció újjáélesztésére tett kísérlete. Sergio Mattarella olasz államfő Draghi második lemondását már elfogadta, aki így a következő választásokig ügyvivő miniszterelnökként irányítja országát.

Az előre hozott választásokat szeptember 25-ére írták ki, annak legnagyobb esélyese a három jobboldali párt, a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek, a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia és a Matteo Salvini irányította Liga hármas koalíciója. A Politico által közölt közvélemény-kutatás szerint a szövetség a szavazatok negyven százalékát fogja megszerezni. A portál az olasz Il Messaggero hivatkozva ráadásul azt írja, hogy a három jobboldali párt abban is megegyezett, győzelmük esetén ki követheti Mario Draghit a kormányfői székben.

A Politico szerint a jobboldali koalíció abban állapodott meg, hogy a következő választásokon a legnagyobb szavazatarányt elérő párt adja a következő miniszterelnököt.

Az előzetes felmérések alapján Meloni pártjának támogatottsága 23,8 százalék, ami valamivel nagyobb a baloldali Demokrata Párt népszerűségénél (22,5 százalék). Azonban, ha a Demokrata Párt meg is előzné a választásokon az Olasz Testvéreket, valószínűleg csak a jobboldali hármas koalíció lenne képes parlamenti többséggel kormányt alakítani. A három jobboldali párt között pedig egyértelműen Meloni pártja vezet a felmérések szerint. A Liga támogatottsága nagyjából 15 százalékos, míg a Forza Italiára körülbelül a választók nyolc százaléka voksolna.

Az Olasz Testvérek elnevezésű formációt Giorgia Meloni 2013-ban alapította, a 2018-as választásokon a szavazatok 4,4 százalékát kapta. Meloni 2008 és 2011 között, Silvio Berlusconi miniszterelnöksége idején ifjúságügyi miniszteri posztot töltött be.

Borítókép: Giorgia Meloni (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.