Ellenzik a szankciókat és a fegyverszállítást az olaszok

A felmérések szerint csökkenőben van a Mario Draghi vezette kormány népszerűsége.

2022. 07. 01. 14:26
DRAGHI, Mario
Madrid, 2022. június 29. Mario Draghi olasz miniszterelnök telefonál a NATO madridi csúcstalálkozójának résztvevõi számára rendezett vacsora helyszínén, a Prado Múzeumban 2022. június 29-én, a csúcstalálkozó elsõ napján. MTI/EPA/EFE/Ballesteros Fotó: Ballesteros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekszik az olasz lakosság körében az aggodalom az elhúzódó ukrán–orosz konfliktus és a nemzetközi bizonytalanságok miatt. Az Európa kapujában zajló háború közvetett hatásai egyre erőteljesebben érzékeltetik hatásukat az olaszok hétköznapi életében. A gazdasági válság, a vágtató infláció, az energiaellátás bizonytalanságai egyre nehezebb terhet rónak az olaszok vállára. 

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerit az olaszok nagy többsége jobban örülne, ha hazája távol maradna a nemzetközi feszültségektől. Különösen Ukrajna fegyverekkel történő ellátása nyugtalanítja a lakosság többségét. A Mario Draghi vezette kormány honvédelmi tárcája a napokban hoz döntést a Kijevnek szánt negyedik fegyverkészlet útnak indításáról, melynek pontos tartalmát szigorú állami titok fedi. 

A legújabb felmérések azt támasztják alá, hogy az olaszok nemtetszéssel szemlélik hazájuk hadviselő lépéseit. Az Ipsos kutatóintézet június végi elemzése beható körképet fest arról, hogyan változott az olaszok álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A megszólítottak 87 százaléka aggodalommal szemléli az egyre bonyolódó nemzetközi helyzetet. A félelem, bizonytalanság és a harag érzelmei dominálnak a megszólítottak között.

A megkérdezettek 58 százaléka véli úgy, hogy az olaszok már most komoly árat fizetnek a gazdaság meggyengülésével. A Kijev hadi eszközökkel való ellátására vonatkozó kérdésekre a megszólítottak többsége úgy válaszolt: Olaszországnak fel kellene függesztenie Ukrajna felfegyverzését.  Egyharmaduk a szankciók hatékonyságát is kétségbe vonta, az Oroszország megbüntetésére életbe léptetett megszorítások visszavonását támogatná.  

A Winpoll nemzetközi közvéleménykutató intézet június 26-án közzétett felmérései is hasonló eredményre jutottak. Az kormány tevékenységének értékelésére, a szavazási szándékra és Ukrajna hadi eszközökkel való támogatására vonatkoztak a kérdések.  

A válaszokból kiderül, hogy csökkenőben van a Mario Draghi vezette kormány népszerűsége. Csak a megszólítottak fele tartja megfelelőnek az egységkormány eredményeit. Kiemelt figyelmet érdemel a szavazási szándékra vonatkozó kérdés, hiszen 2023 tavaszán parlamenti választásokra kerül sor. Olasz politikai elemzők szerint nagy az esélye, hogy az egységkormány már korábban megbukik és előrehozott választások kiírására kerülhet sor. 

A legnagyobb bizalomnak örvendő politikai alakulat a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt, mely a szavazatok 25,7 százalékát tudhatja magáénak. Az Enrico Letta vezette baloldali Demokrata Párt népszerűsége 21 százalék körül mozog. A jobboldali Liga a támogatottsága 15,2 százalékos. A Hajrá Olaszország erősödött az elmúlt hónapokban, elérte a 9,7 százalékot. Az Öt Csillag Mozgalom népszerűsége 6.7 százalékra esett vissza, a Luigi Di Maio külügyminiszter által létrehozott új politikai alakulaté pedig 4,7 százalékon áll.  

Az Ukrajna felfegyverzésére vonatkozó kérdésre a megszólítottak 58 százaléka válaszolta azt, hogy nem ért egyet azzal, hogy az olasz kormány továbbra is hadi eszközökkel és katonákkal támogassa Kijevet a védekezésben. Ugyanilyen arányban helytelenítik az Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciókat is, melynek hatását egyre erőteljesebben érzékelik hétköznapi életükben.

Borítókép: Mario Draghi a NATO-csúcson. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.