Szlovákiában huszonkét éves csúcsra gyorsult az infláció

Tovább gyorsult, 13,2 százalékra emelkedett az éves infláció Szlovákiában júniusban, az árnövekedés legutóbb 2000-ben volt ilyen magas szinten – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a statisztikai hivatal (SÚSR) adataira hivatkozva csütörtökön.

Forrás: MTI2022. 07. 14. 18:04
POZSONY
POZSONY Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a fogyasztói árak növekedésének üteme júniusban havi szinten némileg lassult, az év első hat hónapjában átlagosan havi 1,6 százalékos volt az infláció az országban.

Szlovákiában júniusban a drágulás a fogyasztói kosár szinte minden tételét érintette, a háztartások hagyományosan legnagyobb kiadásának számító lakhatási és élelmiszer-kiadások éves szintű inflációja csaknem húszszázalékos volt.

Az egyes tételek közül

az egyik legmagasabb szintű árnövekedés az üzemanyagoknál volt, éves szinten 43,4 százalék.

Ugyancsak rendkívül magas volt a fogyasztói árak emelkedése a közlekedésben (24 százalék), a vendéglátóiparban (19 százalék), az élelmiszereknél (18,7 százalék) és az energiánál (15,5 százalék).

Az élelmiszerek közül a leginkább az étolajok és zsiradékok drágultak (47,2 százalék), de különösen nagy mértékben emelkedett a kenyér, a pékipari, illetve a tejipari termékek és a tojás (egyaránt 21 százalék), valamint a hús (19 százalék) ára is.

A 365.bank elemzője az MTI pozsonyi irodájának eljuttatott előrejelzése szerint az infláció Szlovákiában a következő hónapokban is 13-14 százalék körül lesz éves szinten. Az elemzés szerint az év második felében a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágulnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.