Továbbra is maradna pozíciójában az Európai Ügyészség vezetője

Laura Codruta Kövesi kizárta annak lehetőségét, hogy a következő romániai elnökválasztáson induljon.

Forrás: MTI2022. 07. 14. 12:37
null
INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA - RAPORT ACTIVITATE DIICOT 2015 Fotó: Marian Ilie
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy nyelven mondott nemet Laura Codruta Kövesi, az újonnan alakult Európai Ügyészség (EPPO) vezetője egy interjúban arra a kérdésre, hogy tervezi-e indulását a következő romániai elnökválasztáson. 

A harázotott elutasítást az EPPO vezére azzal indokolta, hogy európai főügyészi minőségében a semmiből kell felépítsen egy új intézményt, ez jelenti most a fő célkitűzését.

A bukaresti sajtóban, de politikai körökben is egyre több alkalommal került szóba a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezérének jelöltsége az államfői posztra. Romániában 2024-ben esedékes az elnökválasztás. A DNA volt vezetője továbbra is viszonylagos népszerűségnek örvend a politikusokkal kapcsolatos általános romániai kiábrándulás közepette. 

Egy friss felmérés szerint Kövesi harmincszázalékos támogatottságot tudhatna maga mögött államfőjelöltként, holtversenyben Gabriela Firea családügyi miniszterrel. 

Kövesi tevékenységét a korrupcióellenes ügyészség élén ugyanakkor számos kritika érte, a szervezet néhány ügyésze lejáratás céljából indított eljárást politikusok ellen. Több, a DNA által megvádolt, éveken át meghurcolt politikus ügyében döntött úgy jogerősen a bíróság, hogy a vád megalapozatlan volt.

Az elnökválasztás kérdése azért vált sajtótémává az utóbbi időben, mert a második – az alkotmány értelmében utolsó – mandátumát töltő Klaus Johannis államfőt esélyesnek tartják a NATO főtitkári posztjára. 

Andrei Muraru, Románia washingtoni nagykövete azt mondta, jó esély van arra, hogy a román elnök ez ügyben erőteljes támogatást kapjon az Egyesült Államoktól. Miután az észak-atlanti szövetség élén jövő évben lesz a váltás, az előre hozott megméretés sem kizárt Romániában. 

A pozícióért egyébként sajtóhírek szerint bejelentkezett Mircea Geoana, a NATO jelenlegi román főtitkár-helyettese is. Az egykori szociáldemokrata politikus 2009-ben rendkívül szoros versenyben maradt alul Traian Basescuval szemben az elnökválasztáson. A fentebb említett közvélemény-kutatás 29 százalékos támogatottságot jelez Geoanának, ami jelenleg a népszerűségi rangsorban a harmadik helyezésre elég. Miután Gabriela Firea családügyi miniszter sajtóhírek szerint inkább a bukaresti főpolgármesterségre pályázna 2024-ben, Kövesi pedig határozottan cáfolja államfői ambícióit, Geoana lehet a legesélyesebb elnökjelölt Johannis távozása után. A NATO jelenlegi főtitkár-helyettese – aki korábban washingtoni nagykövet és külügyminiszter is volt – médiainformációk szerint élvezi Washington támogatását, ami általában nagy súllyal bír a román politikában.

Borítókép: Laura Codruta Kövesi európai főügyész (Fotó: Mediafax)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.