Román vagy brit főtitkár a NATO élén?

Bukarestben megindult a találgatás, hogy Klaus Johannis válthatja Jens Stoltenberget.

Romanian President Klaus Iohannis visits Moldova
epa09829874 Romanian President Klaus Iohannis speaks at joint press conference with Moldova's President Maia Sandu during his official visit in Chisinau, Moldova, 16 March 2022. President Iohannis is in Chisinau to support Moldova's effort in accession to the European Union and to aid in the crisis of the refugees of the war in Ukraine. EPA/DUMITRU DORU Fotó: DUMITRU DORU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a bukaresti média ismét Klaus Johannis államfőt emlegeti Jens Stoltenberg NATO-főtitkár esélyes utódjaként, addig a legismertebb román biztonságpolitikai szakértő állítja: brit politikusnő váltja az észak-atlanti szervezet dán vezetőjét.

Ha érkezik ilyen felkérés, megfontolom azt, majd tájékoztatom a közvéleményt

 – válaszolta Románia elnöke egy minapi sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy vállalná-e a NATO-főtitkárságot. Johannis államfő második mandátuma 2024-ben jár le, és nem indulhat újabb elnöki tisztségért. Jens Stoltenberg mandátumát egy évvel meghosszabbították, így 2023 októberéig marad a katonai szövetség élén. A bukaresti sajtó arról ír, hogy Johannis jelölése esetén az államfő várhatóan lemond államfői tisztségéről, s három hónapon belül új elnökválasztást írnak ki Romániában. 

A Krónika által idézett értesülések szerint a koalíció kisebbik román pártja, a Nemzeti Liberális Párt azt fontolgatja, hogy ebben az esetben az elnökválasztással egyszerre a parlamenti választást is előre hozzák, kihasználva a korábbi pártelnök Johannis NATO-főtitkári kinevezése nyomán remélt népszerűség-növekedést. Egy ilyen megoldástól a támogatottsági listákat toronymagasan vezető kormányzó szociáldemokraták sem zárkóznának el – állítja a bukaresti média.

Hari Bucur-Marcu, a legismertebb román biztonságpolitikai szakértő ezzel szemben úgy véli, az új NATO-főtitkár nem Romániából, hanem az Egyesült Királyságból érkezik majd. 

RAU, Zbigniew ; TRUSS, Liz
Liz Truss brit külügyminiszter. Fotó: Czarek Sokolowski

Ha megjátszanám a fogadási börzén, a pénzemet Boris Johnson lemondott kormányának két hölgytagjának neve mellé tenném.

„Mindkettőjüknek van fogalmuk arról, mi is az a NATO: Liz Truss (Mary Elizabeth Truss) brit külügyminiszter, Penny Mordaunt (Penelope Mary Mordaunt) pedig kereskedelmi tárcavezető, Nagy-Britannia volt védelmi minisztere. Hogy miért nem tudom, ki lesz a nyerő közülük? Azért, mert nincs ismeretem arról, lesz-e bennük készség a NATO-főtitkárság elvállalására ősszel, illetve melyikük lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke” – írta Facebook-bejegyzésében a NATO-val kapcsolatos tűpontos szakértéseiről ismert Hari Bucur-Marcu.

 

 

Borítókép: Klaus Johannis román elnök Moldovában (Fotó: EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.