időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A belga igazságügyi miniszter elrablását tervezhették

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.25. 13:22 2022.09.25. 13:52
A belga igazságügyi miniszter elrablását tervezhették

Fokozott védelem alá helyezték Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert, miután közelmúltbeli fenyegetéseket követően az illetékes hatóságok azt az információt szerezték, hogy el akarják rabolni – jelentette a La Libre Belgique című belga napilap vasárnap. 

A francia nyelvű belga napilap tájékoztatása szerint az üggyel összefüggésben három embert szombaton előállítottak Hollandiában, egy további gyanúsított szökésben van. A Hágában elfogott három, 20, 29 és 48 éves holland állampolgár kábítószer-birtoklás miatt ismert a rendőrség előtt. A belga hatóságok kiadatásukat kérték.

A beszámoló szerint csütörtökön két holland rendszámú autóra lettek figyelmesek a miniszer flandriai otthonának közelében. Az autósok és utasaik elmenekültek, miután észrevették, hogy a szomszédok figyelik őket. 

Péntek reggel a miniszer szomszédja egy, a közlekedést akadályozó, magára hagyott holland rendszámú autóra lett figyelmes. A kiérkező rendőrök egy Kalasnyikov típusú gépfegyvert találtak a csomagtartójában. Feltételezések szerint a gyanúsítottak a miniszter elrablását tervezhették. Az illetékes hatóságok nyomozást rendeltek el – írták.

A Le Soir című belga napilap azt közölte, kábítószer-ellenes intézkedések indokolhatják az igazságügyi miniszter elleni fenyegetéseket. Van Quickenborne a napilapnak nyilatkozva azt mondta, az érintettek a várttal ellentétes hatást fognak elérni. A bűnözők sarokba szorítva érzik magukat. A miniszter elmondta, a helyzet „megerősíti azt a meggyőződésemet, hogy folytatnunk kell a harcot”, a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, a korábbinál több személyzettel és több erőforrással.

Alexander De Croo belga miniszterelnök szombaton közzétett Twitter-üzenetében teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az igazságügyi miniszter fenyegetését, és úgy fogalmazott:

legyen világos: nem fogunk megijedni senkitől. A munka folytatódik.

Vincent Van Quickenborne a közösségi oldalon azt írta: egy

demokráciában, egy jogállamban soha nem hajolunk meg az erőszakkal szemben. Soha.

Az igazságügyi miniszter elítélte a fenyegetést, és kérte, tartsák tiszteletben családját és magánéletüket.

A miniszter a következő napokban nem vesz részt hivatalos programokon – közölte a napilap.

 

Borítókép: Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi Brüsszelben, 2022. január 28-án (Fotó: AFP/Belga/Benoit Doppagne)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.