Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Európai Tanács elítélte az orosz annexiót

A testület elnöke szerint ez egy veszélyes tett, amely tovább erősíti a nukleáris fenyegetést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Twitter2022. 09. 30. 17:24
MICHEL, Charles
Varsó, 2022. május 5. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Ukrajna megsegítése céljából rendezett nemzetközi adományozó konferenciára érkezik Varsóban 2022. május 5-én. MTI/EPA-PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz Forrás: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács tagjai pénteken közzétett közös nyilatkozatukban határozottan elutasították és elítélték Oroszország azon döntését, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatolja a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, valamint a részben orosz ellenőrzés alá vont Herszon és Zaporizzsja megyéket.

A testület úgy fogalmazott, hogy Oroszország a szabályokon alapuló nemzetközi rend szándékos aláaknázásával, Ukrajna függetlenséghez, önállóságához és területi egységhez fűződő alapvető jogainak megsértésével, továbbá az ENSZ Alapokmányában és a nemzetközi jogban rögzített alapelvek megsértésével a globális biztonságot kockáztatja.

Nem ismerjük el és soha sem fogjuk elismerni az elfoglalt ukrán területeken tartott népszavazások eredményét. Soha nem fogjuk elismerni a területek jogtalan annektálását

 – fogalmaztak. A határozatok semmisek, semmilyen joghatással nem járhatnak – emelték ki.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitter-mikroblogon közzétett videójában mindemellett úgy fogalmazott:

Ez egy veszélyes és a legkevésbé sem felelősségteljes tett, amely a nukleáris fenyegetést csak tovább erősíti.

A politikus hozzátette, hogy az Európai Unió nem ismeri el az annektált területeket Oroszország részeként, mint ahogy azt a Krím félsziget esetében sem tette 2014-ben, és – mint hozzátette – ez sohasem fog megváltozni.

Az Európai Tanács mindemellett úgy fogalmazott, hogy a Krím félsziget, Herszon, Zaporizzsija, Donyeck és Luhanszk Ukrajna részét képezik. Majd közölték: felszólítanak minden államot és nemzetközi szervezetet, hogy utasítsák el a területek orosz bekebelezését.

Charles Michel továbbá mozgósításra szólította fel az európaiakat, de mint hozzátette, nem a háborúra, hanem a béke megőrzésére. A tanács elnöke a beszéde végén az európai egységet hangsúlyozta, kiemelve, hogy együtt erősek vagyunk.

Az európai állam- és kormányfőket tömörítő szervezet kijelentette, hogy:

Ukrajna legitim jogát gyakorolja, amikor honvédő háborút folytat az orosz agresszióval szemben azért, hogy visszanyerje teljes ellenőrzését területei felett. Ukrajnának joga van felszabadítani a megszállt területeket a nemzetközileg elismert határain belül.

– A Kreml nukleáris fenyegetései, a katonai mozgósítás, az, hogy Ukrajna egyes területeit Moszkva Oroszország részeként kezeli, valamint az az állítás, hogy a háború jelenleg orosz területen zajlik, nem ingatja meg Ukrajna támogatása melletti elhatározásunkat – fogalmaztak, majd hozzátették: megerősítik a korlátozó intézkedések érvényességét, valamint tovább fokozzák az Oroszországra nehezedő nyomást, hogy Moszkva véget vessen a háborúnak.

Az Európai Tanács tagjai végezetül hangsúlyozták, az Európai Unió szilárdan kiáll Ukrajna mellett, és mindaddig erős gazdasági, katonai, társadalmi és pénzügyi támogatást fog nyújtani az országnak, ameddig szüksége van rá.

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között tartottak népszavazást az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93–99 százalékos támogatottságát mutatták.

 

 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.