Az orosz alkotmánybíróság jóváhagyta az annexiót

Az orosz törvényhozás alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden tárgyalja a csatlakozási szerződéseket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 02. 22:07
PUSILIN, Denisz; PASZICSNIK, Leonyid; PUTYIN, Vlagyimir; BALICKIJ, Jevgenyij
Moszkva, 2022. szeptember 30. (B-j:) Vlagyimir Szaldo herszoni vezetõ, Jevgenyij Balickij zaporizzsjai vezetõ, Vlagyimir Putyin orosz államfõ, Gyenyisz Pusilin donyecki vezetõ és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezetõ az orosz ellenõrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményének aláírásán a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 30-án. Putyin közölte, hogy a donyecki és a luhanszki régiót a 2014-es határaik között csatolják Oroszországhoz, a herszoni és a zaporizzsjai régió határai még kijelölésre várnak. Zaporizzsja megye azonos nevû fõvárosa ukrán ellenõrzés alatt áll. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Dmitrij Asztahov Fotó: Dmitrij Asztahov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy megszállt ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot.

A vonatkozó határozatokat a bíróság honlapján tették közzé. 

A testület a szerződések szövegének alapján megállapította, hogy azok már az aláírásuktól kezdve, vagyis szeptember 30-tól hatályosak, így a négy területet már Oroszország részének tekinti.

Az alkotmánybíróság egyebek között rámutatott, hogy Oroszország az elcsatolt régiók minden népének garantálja az anyanyelv megőrzéséhez, valamint a nyelvtanulás és -fejlesztés feltételeinek megteremtéséhez való jogát, összhangban az orosz alkotmány 68. cikkével. A testület szerint az átmeneti időszak, amíg a négy elcsatolt régiót Oroszország gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerébe integrálják, 2026. január 1-jéig tart majd.

 Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi közlés szerint beterjesztette az állami dumának − az alsóháznak − négy régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló alkotmányos törvénytervezeteket. Putyin az új régiók Oroszországba való felvételéről szóló szerződések ügyében Szergej Lavrov külügyminisztert és egyik helyettesét, Jevgenyij Ivanovot, az új területekről szóló alkotmányos törvénytervezetekkel kapcsolatban pedig Andrej Klisaszt és Pavel Krasenyinnyikovot, a felső-, illetve az alsóház alkotmányos jogalkotási és államépítési bizottságának elnökét nevezte ki hivatalos képviselőjének.

A csatlakozási szerződéseket és a vonatkozó alkotmányos törvényeket az alsóház a tervek szerint hétfőn, a felsőház pedig kedden tárgyalja majd.

Az annektálásról megkötött szerződések pénteki aláírását megelőzően a négy érintett területen népszavazást tartottak szeptember 23–27. között. A hivatalosan kihirdetett 93-99 százalék közötti eredményt az orosz kormányon kívül egyetlen ország vezetése sem ismerte el törvényesnek.

Borítókép: (B-j) Vlagyimir Szaldo herszoni vezető, Jevgenyij Balickij zaporizzsjai vezető, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Gyenyisz Pusilin donyecki vezető és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezető az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményének aláírásán a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 30-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Dmitrij Asztahov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.