Ezrek vettek részt Mihail Gorbacsov moszkvai temetésén

A nyugati országok vezetői Gorbacsov iránti tiszteletük ellenére nem vettek részt a temetésen Ukrajna megtámadása miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 04. 9:49
MEDVEGYEV, Dmitrij; GORBACSOV, Mihail
Moszkva, 2022. szeptember 3. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfõ ravatalánál a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában 2022. szeptember 3-án. A Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió elsõ és egyben utolsó elnöke augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el. MTI/EPA/Szputnyik/Jekatyerina Stukina Fotó: Jekatyerina Stukina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren kísérték utolsó útjára szombaton Moszkvában Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió első és utolsó elnökét, akinek temetésén nem jelent meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hivatalosan nem képviseltette magát az orosz politikai vezetés. Borisz Jelcin (1931–2007) orosz elnökkel szemben Mihail Gorbacsov nem kapott állami temetést. Putyin elnök még csütörtökön vett végső búcsút az elhunyttól, mert a munkarendje nem tette lehetővé, hogy jelen legyen a temetésen – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, hozzátéve, hogy az orosz elnök sűrű programot bonyolít oroszországi távol-keleti utazását megelőzően.

 

Gorbacsovot, aki kedden 91 éves korában hunyt el, a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezték végső nyugalomra, néhai felesége, az 1999-ben elhunyt Raisza Gorbacsova mellé, miközben a katonai zenekar az orosz himnuszt játszotta.

 

A 20. század egyik kiemelkedő politikai szereplőjének földi maradványait előzőleg a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában ravatalozták fel – abban az emblematikus moszkvai épületben, ahol a Szovjetunió számos korábbi vezetőjét is búcsúztatták. A gyászoló tömegben sokan hoztak virágokat, miközben sorban álltak, hogy leróhassák végső kegyeletüket a Nobel-békedíjas politikus előtt, aki sokat tett a hidegháború békés lezárásáért. Miközben a nyugati politikusok rendszerint dicsérték a szovjet pártfőtitkárnak, majd államfőnek a nemzetközi béke és Németország egyesítése érdekében tett erőfeszítéseit, az oroszországi reakciók vegyesek voltak, mert sokan Gorbacsovot teszik felelőssé a Szovjetunió felbomlásáért.

 

A Gorbacsov iránti tiszteletük ellenére a nyugati országok vezetői nem vettek részt a temetésen, mivel Ukrajna orosz megtámadását követően megromlott a kapcsolatuk Moszkvával.

 

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője, Grigorij Javlinszkij orosz ellenzéki politikus, valamint a szintén Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov újságíró jelen volt a szertartáson. Németországot, ahol Gorbacsov különösen nagy tiszteletnek örvend az ország 1990-es újraegyesítésében játszott szerepéért, a moszkvai német nagykövetség ideiglenes ügyvivője képviselte. Ugyanakkor a német kancellár berlini hivatala előtt félárbocra engedték a zászlókat Mihail Gorbacsov emlékére, aki a német főváros tiszteletbeli polgára volt.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő ravatalánál a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában 2022. szeptember 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Jekatyerina Stukina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.