Az EU nem ismeri el az ukrán területek jogellenes orosz annektálását

Európai Unió külügyi szolgálata felszólította Moszkvát, hogy haladéktalanul vonja ki csapatait Ukrajna egész területéről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 04. 12:03
null
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.

Az uniós külügyi szolgálat tájékoztatása szerint Michael Siebert, az Európai Unió Oroszországért, Keleti Partnerségért, Közép-Ázsiáért és a regionális együttműködésért felelős igazgatója Brüsszelben bekérette az Oroszország Európai Unió mellé rendelt missziójának ügyvivőjét, Kirill Logvinovot.

Michael Siebert közölte az orosz diplomatával, hogy az EU nem ismeri el és sosem fogja elismerni az ukrán területek jogellenes orosz annektálását. Oroszország vonatkozó határozatai semmisek, és semmilyen joghatással nem bírnak.

Siebert arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza jogellenes határozatait, és haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki csapatait és minden katonai felszerelését Ukrajna egész területéről. Emlékeztetett, az EU rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül.

Az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn ratifikálta a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való „csatlakozásáról” szóló szerződéseket. A Szövetségi Tanács plenáris ülésén egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. Egy nappal korábban az alsóház, az Állami Duma is hasonlóképpen határozott.

A négy régió Oroszországhoz csatlakozásáról rendezett „népszavazást”, valamint a területek annektálását egyedül Észak-Korea ismerte el.

Borítókép: az Európai Unió zászlója lobog Brüsszelben (Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.