időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Elbuktak a francia kormány elleni bizalmatlansági indítványok a nemzetgyűlésben

Forrás: MTI
2022.10.25. 07:03 2022.10.25. 08:15
Elbuktak a francia kormány elleni bizalmatlansági indítványok a nemzetgyűlésben

Elbuktak a francia kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványok hétfőn a nemzetgyűlésben – írja az MTI.

Ezeket a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés és a baloldali pártszövetség, a NUPES azért nyújtotta be, mert a kormány életbe léptette a francia alkotmány 49.3-as cikkelyét, amely alapján nem bocsátotta parlamenti szavazásra a jövő évi költségvetést.

A jogszabály alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt. A kormány szerda délelőtti ülésén döntött a szavazás megkerüléséről.

A baloldali pártok által még aznap benyújtott bizalmatlansági indítvány a hétfői szavazáson 239 szavazatot kapott, de legalább 289-re lett volna szükség a kormány megdöntéséhez. 

Marine Le Pen néhány perccel a szavazás előtt jelentette be, hogy pártja, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés a korábbi álláspontjával ellentétben megszavazza a NUPES bizalmatlansági indítványát, de ez sem volt elég a többséghez. A szintén ellenzéki jobbközép Köztársaságiak viszont nem támogatták azt.

Ezt követően a képviselők egy másik bizalmatlansági indítványról is szavaztak, amelyet a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nyújtott be a nemzetgyűlésnek, az viszont csak 90 támogatói szavazatot kapott. A párt 89 képviselővel rendelkezik a nemzetgyűlésben.

Az éjszaka folyamán egy harmadik bizalmatlansági indítványról is szavaz az alsóház a baloldali pártszövetség javaslatára, amelyet a társadalombiztosítás finanszírozásáról szóló törvénynek a szavazás nélküli elfogadására válaszul nyújtott be a NUPES. 

Miután a jobbközép ezt sem támogatja, nincs sok esély a kormány megbuktatására.  

Elisabeth Borne miniszterelnök felháborítónak és „természetellenes szövetségnek” nevezte a Nemzeti Tömörülés és a baloldali pártok bizalmatlansági indítványait. 

A kormányfő a NUPES-nek „a szélsőségeket és a hazugságukat” vetette a szemére, míg a Nemzeti Tömörülést a „leegyszerűsítései és túlzásai” miatt bírálta, és úgy vélte, hogy Marine Le Pen pártjának „alapvető ideológiája nem változott az elmúlt ötven évben”.

Jóllehet Emmanuel Macront a franciák áprilisban újraválasztották köztársasági elnöknek, a júniusi nemzetgyűlési választásokon nem biztosítottak neki abszolút többséget a nemzetgyűlésben, ami megnehezíti a kormánypárt számára a törvénytervezetek elfogadását.

 

Borítókép: Cyrielle Chatelain, a francia baloldali szövetség, a NUPES képviselője a nemzetgyűlés párizsi üléstermében a kormány ellen a NUPES, illetve a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt által beterjesztett bizalmatlansági indítványok vitájában (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.