Joe Biden: Amerika alternatív megoldások felé fordul

Az OPEC-országok határozata alternatív beszerzési források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat.

Forrás: MTI2022. 10. 07. 9:27
BIDEN, Joe; SZALMÁN, Mohamed bin
Dzsidda, 2022. július 15. Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én. MTI/EPA/Szaúdi királyi palota Fotó: Bandar al-Dzsalud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden újságírók előtt nyilatkozott, mielőtt Pennsylvania államba utazott az IBM beruházás-bejelentő eseményére – írja az MTI. Az elnök kijelentette, hogy rengeteg alternatíva van, és arra kérdésre, hogy ezek között szerepel-e a szankciókkal sújtott Venezuela, azt mondta, „még nem gondoltuk meg magunkat”. 

Arra nem válaszolt, hogy hova fordulnának az üzemanyagárak emelkedésének megfékezésére, de annyit megjegyzett, hogy az OPEC+ döntésének lehetnek egyéb kihatásai.

Szerdán a Wall Street Journal arról írt, hogy szóba jöhet a venezuelai rezsimre kivetett szankciók enyhítése annak érdekében, hogy az amerikai olajcégek folytathassák az ottani kitermelést. Az értesülés szerint ugyanakkor a szankciók enyhítése a Maduro elnökkel és a venezuelai ellenzékkel zajló tárgyalásoktól is függ.

Csütörtökön a Fehér Ház azt közölte, hogy nem jöhet szóba a szankciós politika enyhítése anélkül, hogy a Maduro-rezsim konstruktív lépéseket tenne. 

Az Egyesült Államok szankciós politikája változatlan, és a büntetőintézkedéseknek érvényt szerez – közölte az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Az OPEC+ bejelentésére reagálva az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy újabb tízmillió hordó kőolajat szabadít fel novemberben a stratégiai tartalékokból, hogy mérsékelje az üzemanyagárak várható emelkedését. A kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsa, az OPEC+ szerdán a napi kitermelés kétmillió hordós csökkentéséről döntött szintén novembertől.

A Szaúd-Arábia vezette országcsoport lépése nyomán a Fehér Ház a közleményében csalódottságának adott hangot, rövidlátó döntésnek nevezve a kitermelés csökkentését. 

Karinne Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt. 

A szóvivő azt is hozzátette, hogy ez az eset is emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államoknak miért fontos csökkentenie függését a külföldi energiaforásoktól, és a tiszta energia felé fordulnia.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást. Abdulaziz bin-Szalmán szerdán azt mondta, hogy a csoport a stabil energiapiacok őreként működik.

Az Egyesült Államok Olaj- és Gázipari Szövetségének a közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, amitől soha nem lett volna szabad elfordulnia, mégpedig a hazai, amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.

 

Borítókép: Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én (Fotó: MTI/EPA/Bandar al-Dzsalud)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.