Lengyel tábornok vezeti az ukrán katonákat kiképző uniós missziót

„Ez nagy felelősség, de egyben elismeri Lengyelország pozícióját a nemzetközi színtéren” – fogalmazott a nemzetvédelmi miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 28. 12:35
Kiképzésen részt vevő ukrán újoncok pihennek a brit hadsereg dél-angliai támaszpontjának gyakorlóterén 2022. október 11-én. A brit kormány felajánlotta 19 000 ukrán katona kiképzését, és a program júniusi meghirdetése óta több mint 5700 ukrán katona tért vissza az Oroszország által megtámadott hazájába a képzés befejezését követően. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piotr Trytek lengyel tábornokot bízták meg az ukrán katonákat kiképző uniós misszió műveleti vezetésével – erősítette meg csütörtök este Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter.

Blaszczak a Twitter közösségi honlapján a Trytek kinevezéséről szóló aznapi brüsszeli közlést kommentálta.

Ez nagy felelősség, de Lengyelország pozíciójának elismerése is a nemzetközi színtéren

– írta bejegyzésében Blaszczak  miniszter.

A Hervé Bléjean francia altábornagy által irányított misszió egyik műveleti parancsnokának kinevezett Trytek tábornok korábban többek között az iraki és afganisztáni katonai missziókban vett részt. A NATO-ban előzőleg több parancsnoki posztot is betöltő Bléjean pedig 2020 óta az EU külügyi szolgálata (EEAS) részeként működő  katonai tervezési és végrehajtási szolgálat (MPCC) főigazgatója. 

Az EEAS lesz a misszió parancsnoki központja.

Az ukrán parancsnoki állomány több mint 15 ezer különböző rangú tagját kiképző misszió az EU tagállamai területén fog működni. Műveleti parancsnokságok Lengyelországban és Németországban jönnek létre, a kiképzés nagy részét pedig az ismertetett tervek szerint  Lengyelországban valósítják meg.

Mindeközben Mariusz Blaszczak irányításával a lengyel hadsereg korszerűsítése is folyamatban van, ennek keretében péntek délután átadják a lengyel hadseregnek a Bayraktar TB2 török drón első szállítmányát az északnyugat-lengyelországi Miroslawiec légibázison.

A közel 270 milliárd dollár értékű, összesen 24 drónból álló négy készlet beszerzéséről szóló szerződést 2021-ben írták alá. Az első, hat drónból és három mobilállomásból is álló készlet e héten érkezett meg Lengyelországba.

 

Bortókép: Kiképzésen részt vevő ukrán újoncok pihennek a brit hadsereg dél-angliai támaszpontjának gyakorlóterén 2022. október 11-én. A brit kormány felajánlotta 19 ezer ukrán katona kiképzését, és a program júniusi meghirdetése óta több mint 5700 ukrán katona tért vissza az Oroszország által megtámadott hazájába a képzés befejezését követően (Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.