A rendőrség vállalta a felelősséget a szöüli tömegszerencsétlenségért

A halloween alkalmából tartott ünnepségen egy szűk utcában feltorlódott tömeg összepréselődött, 154-en vesztették életüket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 01. 10:10
Szöul, 2022. október 30. Jun Szok Jol dél-koreai elnök (b2) felkeresi a katasztrófa helyszínét Szöulban 2022. október 30-án, miután az előző nap halálos tülekedés történt a dél-koreai főváros Itevon negyedében rendezett halloweenünnepségen. Legalább 153 ember életét vesztette, 133 megsérült. MTI/AP/Yonhap/Han Szang Kjun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai rendőrség vállalja a felelősséget a szombaton Szöulban történt halloweeni tömegszerencsétlenségért – közölte a dél-koreai rendőrfőnök kedden.

Az illetékes kormányhivatalok egyikének vezetőjeként súlyos felelősségem van (a tragédiában)

– közölte Jun Hí Kün, a dél-koreai nemzeti rendőrhivatal főnöke. Hozzátette: a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, hogy a továbbiakban megakadályozza az ehhez hasonló tragédiák megtörténtét.

Szöul belvárosában szombat éjjel mintegy százezer ember ünnepelte a halloweent, amikor a tömegben lökdösődés tört ki. Egy szűk utcába betódulva az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. 

A tragédiának több mint 150 halálos áldozata van, köztük több mint húsz külföldi állampolgár (magyar áldozatról nem érkeztek hírek).

A rendőrfőnök szerint az előzetes vizsgálatok rámutattak, hogy az ünnepeknek helyt adó, népszerű Itaewon negyedből több sürgős segélyhívás is érkezett, amely tömegbalesetre utaló jelekre figyelmeztetett, a rendőrök azonban nem megfelelő módon kezelték a beérkező hívásokat.

Han Duk Szu, Dél-Korea miniszterelnöke keddi sajtótájékoztatóján ugyancsak arról beszélt, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó „intézményes segítségnyújtási intézkedések hiánya” is hozzájárult a tragédiához.

A szombati volt Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta, amelyben több mint 300 ember vesztette életét.

 

Borítókép: Jun Szok Jol dél-koreai elnök (balra a második) felkeresi a katasztrófa helyszínét Szöulban 2022. október 30-án, miután az előző nap halálos tülekedés történt a dél-koreai főváros Itevon negyedében rendezett halloween ünnepségen. Legalább 153 ember életét vesztette, 133 megsérült (Fotó: MTI/AP/Yonhap/Han Szang Kjun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.