Hátborzongató felvételek láttak napvilágot a szöuli halloweeni utcabál tragédiájáról

Egy férfi a falon felmászva próbált kijutni a tömegből – a katasztrófa helyszínét orvosi eszközök és jelmezek borítják.

2022. 10. 30. 18:56
Szöul, 2022. október 30. Az áldozatok iránti kegyeletből a földre borul egy férfi a helyszín közelében, Szöulban 2022. október 30-án, miután az előző nap halálos tülekedés történt a dél-koreai főváros Itevon negyedében rendezett halloweenünnepségen. Legalább 153 ember életét vesztette, 133 megsérült. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folynak a találgatások annak kapcsán, hogy mi okozhatta a dél-koreai főváros Szöul egyik legnépszerűbb bulinegyedében a szombat éjszaka bekövetkezett katasztrófát, amelyben ez idáig 154 ember vesztette életét, 133-an megsebesültek és 270 személyt eltűntként tartanak számon.

Aznap éjszaka mintegy százezren gyűltek össze a környéken, hogy halloweent ünnepeljenek. Az esemény azért is volt ennyire népszerű a fiatalok körében, mert az elmúlt három évben ez volt az első halloweeni rendezvény a városban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat.

 

A helyszínt zárja le rendőrségi szalag Szöulban 2022. október 30-án. Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A tragédia akkor következett be, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe. Ezt követően egy domboldalban lévő szűk utcán megindultak az emberek, majd egymásra esve gyakorlatilag agyonnyomták, agyontaposták egymást. A halálos áldozatok között külföldi állampolgárok is voltak – nem véletlen, ugyanis Itaewon nemcsak a helyiek, hanem a turisták körében is rendkívül népszerű.

Szemtanúk szerint akkora tömeg volt, hogy egy idő után egy lépést sem tudtak tenni az emberek, nem sokkal később pedig már dominóként estek egymásra, miután a tömeg első sorában többen elestek. Egy emberen akár öt-hat társa is lehetett.

A közösségi oldalakra temérdek megrázó felvétel is felkerült. Ezeken az látható, hogy a kiérkező mentők sorra élesztik újra az embereket, és folyamatosan látják el a sérülteket, egy szemtanú azonban azt mondta, a mintegy 1700 kivezényelt orvos és sürgősségi alkalmazott sem volt elég, hogy ennyi sérültet ellássanak. Egy másik videófelvétel szerint egy férfi már a falra felmászva igyekezett menekülni a tömegből. A tömeg azonban akkora volt, hogy sokan nem is érzékeltek belőle semmit és néhány méterrel arrébb még önfeledten buliztak.

Egy 23 éves fiatal lánynak pedig úgy sikerült túlélnie a katasztrófát, hogy bemenekült egy, az utcára nyíló épületbe. A fiatal azonban arról is beszámolt, nem voltak jelen a hatóságok, hogy megpróbálják korlátozni a szűk utcában tartózkodók létszámát, noha szakértők szerint erre szükség lett volna, így a tragédia is megakadályozható lett volna.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy mi okozta a katasztrófát. A hatóságok felelőssége, hogy figyeljék, mekkora tömeg van jelen

– mutatott rá Juliette Kayyem amerikai katasztrófavédelmi szakértő.

A helyszínre a családtagok is kimentek, a CNN amerikai hírcsatorna riporterének egy édesanya számolt be arról, hogy 19 éves lányát utoljára szombaton látta: akkor pénzt kért tőle, hogy a barátaival együtt ünnepelje meg a halloweent.

Néhány órával később az édesanyát lánya egyik barátja hívta fel, tőle tudta meg, hogy a 19 éves gyermeke is a halálos áldozatok között van.

 

Jun Szok Jol dél-koreai elnök (balra a második) felkeresi a katasztrófa helyszínét Szöulban 2022. október 30-án. Fotó: MTI/AP/Yonhap/Han Szang Kjun

A Han Dok Szu dél-koreai miniszterelnök vezette kormány katasztrófasújtott területté nyilvánította Itaewont. A tragédia helyszínére vasárnap már az első virágcsokrokat is kivitték, így emlékezve az áldozatokra. A rendőrség nagy erőkkel folytatja a nyomozást, mindeközben már az utca megtisztítása is elkezdődött, amelyen halomban állnak az újjáélesztéshez használt eszközök, a halloweeni jelmezek és más személyes tárgyak.

Borítókép: Az áldozatok iránti kegyeletből a földre borul egy férfi a helyszín közelében, Szöulban 2022. október 30-án, miután az előző nap halálos tülekedés történt a dél-koreai főváros Itevon negyedében rendezett halloweenünnepségen (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.