Hatalmas volt a káosz a szöuli halloweeni utcabálon

Tragédiába torkollt szombat éjszaka a dél-koreai fővárosban, Szöulban tartott halloweeni utcabál. A Covid-járvány óta ez volt az első olyan szabadtéri esemény, amelyen már nem volt érvényes a maszkviselési kötelezettség, emiatt mintegy százezren vonultak fel a város egyik leghíresebb szórakozónegyedében. Az öröm azonban rövid időn belül katasztrófába fordult: emberek taposták agyon egymást, ez idáig 154 halálos áldozatról számoltak be a hatóságok. Jun Szok Jol elnök november 5-ig tartó nemzeti gyászt hirdetett.

2022. 10. 30. 11:57
null
Szöul, 2022. október 29. Hordágyon szállítanak el mentősök egy sérültet Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcán kitört lökdösődésben 2022. október 29-én. MTI/AP/Ri Dzsin Man
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután néhányan elestek, az emberek, mint a dominók, egymás után estek össze, és úgy tűnt, senki nem tud kijutni a tömegből. Teljes káosz volt

– elevenítette fel a szombat éjszakai eseményeket egy szemtanú.

Vasárnapra már a százötvenet is meghaladta a halálos áldozatok száma, a sebesülteké legkevesebb 133-ra emelkedett, valamint a szöuli rendőrség ismertette, mintegy 270 eltűnt személyről kaptak bejelentést.

Az elhunytak többsége a húszas, 32-en a harmincas, kilencen a negyvenes és négyen a tízes éveikben jártak, az orvosok arról számoltak be, a halálos áldozatok többsége fulladás miatt vesztette életét. A legfiatalabb elhunyt 16 éves volt. Az áldozatok között 97 nő van.

A hatóságok ugyanakkor figyelmeztettek, a sebesültek jelentős része súlyos állapotban van, emiatt további halálesetekre lehet számítani – 37 ember állapota különösen válságos. Az elhunytak közül már legkevesebb 140-et azonosítottak, köztük több mint húsz külföldi állampolgár is van Üzbegisztánból, Kínából, Iránból, Norvégiából, Oroszországból, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Vietnamból, Kazahsztánból, Srí Lankáról, Thaiföldről, Ausztráliából és Ausztriából.

Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap arról számolt be, nincs magyar állampolgár sem a halálos áldozatok, sem a sérültek között.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar állampolgár sem az áldozatok, sem a sérültek között, ahogy segítségkérés sem érkezett a szöuli magyar nagykövetségre

– tájékoztatta a külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap.

Rendőrök vizsgálják a katasztrófa helyszínét Szöulban. Fotó: MTI/EPA/Yonahp

Elmondta, az ügyben eljáró konzulok folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal, beleértve a kerületi rendőrkapitányságot, az érintett kórházakat és a koreai külügyminisztérium illetékes egységét is. Hozzátette: „Nagykövetségünk jelenleg is rendkívüli ügyeleti rend keretében üzemel, nyomon követi az eseményeket, és konzuljaink készek minden lehetséges segítséget megadni a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak”.

A katasztrófa Szöul Itaweon negyedében, a Hamilton Hotel közelében, egy szűk – mindössze 41 méter hosszú és négy méter széles – utcában következett be, ahol számos közkedvelt étterem és bár található.

A tülekedés akkor kezdődött, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe. Miután a tömeg megindult, a domboldalon lévő utcában egyszer csak egymás után zúdulni kezdtek az emberek. Három éve ez volt az első halloweeni rendezvény a városban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat és a fizikai távolságtartást.

A tűzoltók szombat este, pár perccel fél 11 előtt kapták az első bejelentést. Időközben a mentők is a helyszínre érkeztek, azonban a nagy tömeg miatt nem tudták időben megkezdeni a sérültek ellátását. Szöul összes egészségügyi dolgozóját riasztották, mintegy 1700 orvos és sürgősségi alkalmazott igyekezett ellátni az embereket. A helyszínre 140 mentőautó is kiérkezett.

Egy túlélő arról számolt be, másfél órán át várta, hogy a mentők kiszabadítsák.

A közösségi oldalakra feltöltött felvételeken az látható, hogy a járókelők is megkezdik társaik újraélesztését. Szemtanúk arról beszéltek az újságíróknak, hogy az utolsó percekben sokan az utcára nyíló üzletekben próbáltak menedéket keresni. Egy húszas éveiben járó túlélőnek egy bárba sikerült beugrania, amelynek az ajtaja az utcára nyílt.

 

Sérült embereket részesítenek elsősegélyben mentősök. Fotó: Li Dzsi Un/MTI/AP/Yonhap

Jun Szok Jol dél-koreai elnök nemzeti gyászt hirdetett november 5-ig, továbbá ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az esetet, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló tragédia. A szöuli önkormányzat emlékhelyet állít az áldozatoknak a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában.

A szombati volt a legnagyobb tragédia Dél-Koreában azóta, hogy 2014 áprilisában elsüllyedt egy komp 304 emberrel a fedélzetén, az áldozatok többsége diák volt – emlékeztetett az MTI. Szöulban pedig 1995-ben történt a legtöbb halálos áldozattal járó katasztrófa: június 29-én a Sampoong áruház szerkezeti hiba miatt összeomlott, maga alá temetve 502 embert és megsebesítve további 937 személyt.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét „a rettenetes szöuli események” miatt, és szolidaritásáról biztosította a Koreai Köztársaság népét. Részvétét fejezte ki a szerencsétlenség miatt szombaton Emmanuel Macron francia elnök és Élisabeth Borne miniszterelnök is, valamint Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A részvétnyilvánítók sorához Novák Katalin köztársasági elnök is csatlakozott.

Tragikus hírek érkeztek a fővárosból. Gondolataim és imáim a dél-koreai emberekkel vannak a szörnyű incidens után. Őszinte részvétem az áldozatok családjainak és gyors felépülést kívánok a sérülteknek

– írta Twitter oldalára a politikus.

Borítókép: Hordágyon szállítanak el mentősök egy sérültet Szöulban, miután lökdösődés történt ki a halloweeni ünnepségek idején az egyik szűk utcán 2022. október 29-én (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.