időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Elon Musk „amnesztiát” hirdetett: feloldják a felfüggesztett fiókokat

Magyar Nemzet
2022.11.25. 08:46 2022.11.25. 14:21
Elon Musk „amnesztiát” hirdetett: feloldják a felfüggesztett fiókokat

„Amnesztiát” hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóinak. Elon Musk az általa meghirdetett szavazás eredményére hivatkozva azt írta, hogy ez a „nép hangja”. Hozzátette: 

Az emberek szóltak. Az amnesztia jövő héten lép életbe.

A fiókok feloldására a választ adók 72 százaléka voksolt igennel a közösségi médiaoldalon. Az intézkedés azokra vonatkozik, akiknek kizárását nem törvénysértő vagy kirívó tartalom közlése előzte meg – tette hozzá a cégvezető.

Médiatartalom-figyeléssel foglalkozó civil csoportok a lépés nyomán arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet a gyűlölködő megnyilvánulások száma a közösségi médiumon, részben azért, mert a cégtől az elmúlt hetekben elbocsátott vagy önként felmondást választó alkalmazottak egy része tartalommoderátorként dolgozott.

Ugyanakkor Elon Musk múlt héten a saját Twitter-oldalán azt írta, hogy a vállalat új politikája a szólás szabadsága, de nem az elérés szabadsága, azaz a gyűlöletkeltő és negatív megnyilvánulásokat eltávolítja az oldalról.

A Twittert október vége óta tulajdonosként irányító milliárdos üzletember szerdán azt is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Twitter 2020. októberi döntésének hátterére vonatkozó információk részleteit, amellyel az elnökválasztás előtt néhány héttel letiltotta Joe Biden akkori elnökjelölt fia, Hunter Biden számítógépének tartalmáról szóló, a jelenlegi elnökre kényes sajtóértesülés közlését. Elon Musk érve szerint erre a lépésre a közbizalom helyreállítása érdekében lenne szükség.

Elon Musk a múlt hétvégén arról döntött, hogy visszaállítja két ismert személyiség és egy szatirikus kiadvány fiókját. Újra elérhetővé tette a konzervatívokhoz közel álló, jól ismert kanadai pszichológus, Jordan Peterson, valamint Kathy Griffin humorista, színésznő fiókját. Mellettük a Babylon Bee internetes oldal is ismét követhetővé vált. 

Múlt pénteken Elon Musk Donald Trump 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsáról indított szavazást a Twitter felhasználói között, és a válaszadók túlnyomó többsége egyetértett az előző elnök fiókjának feloldásával is.

 Donald Trump erre reagálva azt közölte, hogy nem tervezi ismét igénybe venni a Twitter kommunikációs csatornáját, de a saját fiókját nem törölte.

 

Borítókép: A Twitter amerikai internetes közösségi portál és mikroblog-szolgáltatás San Franciscó-i székháza 2022. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.