Elon Musk „amnesztiát” hirdetett: feloldják a felfüggesztett fiókokat

A Twitter új tulajdonosa Joe Bidenre nézve kényes sajtóértesüléseket is nyilvánosságra hozna.

Magyar Nemzet
2022. 11. 25. 8:46
MUSK, Elon
San Francisco, 2022. november 22. A Twitter amerikai internetes közösségi portál és mikroblog-szolgáltatás san franciscói székháza 2022. november 21-én. Elon Musk milliárdos üzletember, a Twitter új vezérigazgatója november 16-án körlevélben értesítette az alkalmazottait, hogy elindul a Twitter 2.0 projekt, amihez a dolgozók vagy csatlakoznak (ennek eldöntésére alig egy napot kaptak), vagy távozhatnak. Több százan jelentették be a felmondásukat, így a cég fennmaradása is kérdésessé vált. Musk egyébként a hónap elején már elbocsájtotta alkalmazottainak mintegy felét. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amnesztiát” hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóinak. Elon Musk az általa meghirdetett szavazás eredményére hivatkozva azt írta, hogy ez a „nép hangja”. Hozzátette: 

Az emberek szóltak. Az amnesztia jövő héten lép életbe.

A fiókok feloldására a választ adók 72 százaléka voksolt igennel a közösségi médiaoldalon. Az intézkedés azokra vonatkozik, akiknek kizárását nem törvénysértő vagy kirívó tartalom közlése előzte meg – tette hozzá a cégvezető.

Médiatartalom-figyeléssel foglalkozó civil csoportok a lépés nyomán arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet a gyűlölködő megnyilvánulások száma a közösségi médiumon, részben azért, mert a cégtől az elmúlt hetekben elbocsátott vagy önként felmondást választó alkalmazottak egy része tartalommoderátorként dolgozott.

Ugyanakkor Elon Musk múlt héten a saját Twitter-oldalán azt írta, hogy a vállalat új politikája a szólás szabadsága, de nem az elérés szabadsága, azaz a gyűlöletkeltő és negatív megnyilvánulásokat eltávolítja az oldalról.

A Twittert október vége óta tulajdonosként irányító milliárdos üzletember szerdán azt is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Twitter 2020. októberi döntésének hátterére vonatkozó információk részleteit, amellyel az elnökválasztás előtt néhány héttel letiltotta Joe Biden akkori elnökjelölt fia, Hunter Biden számítógépének tartalmáról szóló, a jelenlegi elnökre kényes sajtóértesülés közlését. Elon Musk érve szerint erre a lépésre a közbizalom helyreállítása érdekében lenne szükség.

Elon Musk a múlt hétvégén arról döntött, hogy visszaállítja két ismert személyiség és egy szatirikus kiadvány fiókját. Újra elérhetővé tette a konzervatívokhoz közel álló, jól ismert kanadai pszichológus, Jordan Peterson, valamint Kathy Griffin humorista, színésznő fiókját. Mellettük a Babylon Bee internetes oldal is ismét követhetővé vált. 

Múlt pénteken Elon Musk Donald Trump 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsáról indított szavazást a Twitter felhasználói között, és a válaszadók túlnyomó többsége egyetértett az előző elnök fiókjának feloldásával is.

 Donald Trump erre reagálva azt közölte, hogy nem tervezi ismét igénybe venni a Twitter kommunikációs csatornáját, de a saját fiókját nem törölte.

 

Borítókép: A Twitter amerikai internetes közösségi portál és mikroblog-szolgáltatás San Franciscó-i székháza 2022. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.