Elon Musk teljesen felforgatta a Twittert

Noha csupán egy hete vette át az egyik legnépszerűbb közösségi média platform irányítását, az amerikai milliárdos máris a támadások kereszttüzébe került új ötletei miatt. A Tesla alapítója prémium előfizetést vezetne be és átírná a fiókok felfüggesztéséről szóló moderátori szabályozást is.

2022. 11. 04. 9:03
Elon Musk & Twitter
Elon Musk & Twitter Fotó: MUHAMMED SELIM KORKUTATA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egy jó jel, ha egyszerre balról és jobbról is támadnak. Mindenkinek azt üzenem, hogy nyugodtan panaszkodhat, akkor is nyolc dollárba fog kerülni – zárta le a vitát Twitter-bejegyzésében Elon Musk amerikai milliárdos üzletember, a platform új tulajdonosa.

A Tesla és a SpaceX alapítója azután került a támadások kereszttüzébe, hogy bejelentette, ezentúl nyolc dollárt – mint arra utalt is nagyjából egy amerikai kávé és sütemény árának megfelelő összeget – kér el egy hónapra az ellenőrzött felhasználókat jelölő kék színű pipa szimbólumért, amelyhez azonban új szolgáltatásokat is rendel. A kék pipa eddigi elsődleges célja a nyilvánosság szempontjából fontos fiókok – politikusok, márkák, újságírók stb. – ellenőrzése volt, bizonyosságot adva másoknak arról, hogy hiteles bejegyzést olvasnak.

Röhögnöm kell, amikor egy milliárdos nyolcdolláros előfizetésért akarja eladni a szólásszabadságot az embereknek

 – vélekedett Musk terveiről Alexandria Ocasio-Cortez, a demokrata párt radikális szárnyának egy prominens alakja.

A Twitter tulajdonosa nem hagyta szó nélkül a vádakat. – Értékelem a véleményedet, most fizess nyolc dollárt – írta. Majd megosztott egy posztot Ocasio-Cortez saját márkás pulóveréről, amelyet a politikus 58 dollárért árul a webshopjában.

Musk emellett felhívta a figyelmet két bejegyezésre is a témában, miszerint: „az elit nem azért dühös, mert nyolc dollárt kell fizetnie, hanem azért, mert nem csak ők vásárolhatják meg a szolgáltatást”.

A prémium megvásárlása azt jelenti, hogy újra a Twitter és nem a felhasználók lesznek a platform termékei. De akinek túl sok a nyolc dollár, annak minden marad a régiben

– áll a bejegyzésekben.

A mikroblog tulajdonosának elmondása szerint a prémium előfizetés díját országonként határozzák majd meg, és olyan funkciók kapcsolódnak hozzá, mint hosszabb videók és hanganyagok közzétételének a lehetősége, elsőbbség a válaszokban, említésekben és a keresésben, fizetős kiadványokhoz való hozzáférés és feleannyi reklám.

A Twitter nem függhet kizárólag a hirdetőktől

 – indokolta döntését a mikroblog új tulajdonosa, majd hozzátette – valahogy fizetni kell a számlákat – utalva a 44 milliárd dollárért megvásárolt közösségi médiafelület szerinte túlértékelt végösszegére.

Nem csoda, hogy Elon Musk nagyobb pénzügyi szabadságot szeretne a hirdetőktől – akik a platform bevételének 90 százalékát adják –, csupán egy hete vette át a közösségi média irányítását, a General Motors máris bejelentette, felfüggeszti a hirdetéseit a mikroblogon. 

A világ egyik legnagyobb autógyártója döntésével nyomás alá kívánja helyezni Muskot a „szólásszabadság mindenekelőtt” elképzelésének az „átértékelésére”.

A napokban több tucat érdekvédelmi szervezet írt nyílt levelet a Twitter húsz legfontosabb hirdetőjének, amelyben felszólították őket a hirdetéseik leállítására, ha a Twitter beszünteti a liberális nézetekkel élesen szemben álló bejegyzések moderálását.

Elon Musk milliárdos üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (b) és édesanyja, Maye Musk részt vesz Heidi Klum német szupermodell 21. Halloween-partiján New Yorkban 2022. október 31-én. MTI/AP/Invision/Evan Agostini
Elon Musk milliárdos üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (balra) és édesanyja, Maye Musk részt vesz Heidi Klum német szupermodell 21. Halloween-partiján New Yorkban 2022. október 31-én. MTI/AP/Invision/Evan Agostini

Elon Musk Twitter megvásárlásától az amerikai jobboldal – Donald Trump korábbi republikánus elnök mikroblogfiókjának visszaállítása mellett – azt várta, hogy így szabadabb üzeneteket fogalmazhatnak majd meg a közösségimédia-felületen anélkül, hogy fiókjaikat törölnék.

Még legalább néhány hétig nem állítjuk vissza azokat a fiókokat, amelyek korábban megsértették a Twitter szabályzatát

– nyugtatta meg a milliárdos a „gyűlöletbeszéd” ellen hangosan felszólaló liberális érdekvédelmi szervezeteket. Musk ugyan jóval szélesebb nézetek mentén kívánja újraalkotni a Twitter felhasználói szabályzatát, mégis megnyugtatott mindenkit arról, hogy a platformot nem szeretné „mindenki poklává tenni”.

A Twitter új „panaszkezelője” azonban máris kínos helyzetbe hozta a Fehér Házat. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció Twitter-fiókja szerdán végül törölte az „idősek társadalombiztosítási juttatása az elmúlt 10 évben Biden elnök vezetése alatt nőtt a legnagyobb mértékben” tartalmú bejegyzését, miután a Twitter azt a „kontextus függeléket” írta hozzá, hogy „a magas infláció miatti extra juttatást a szövetségi törvények automatikusan írják elő”.

A megjegyzések és az egyes bejegyzések hasznosságának értékelése csupán a kezdet a közösségi média átalakításában. 

Elon Musk a platform átvételét követően kirúgta a vezetőségét és teljesen új alapokra kívánja helyezni az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt. 

Ennek keretében a Bloomberg értesülései szerint még a héten elbocsátja az alkalmazottak felét, vagyis 3700 munkavállalót.

 

Borítókép: Elon Musk amerikai milliárdos, a Tesla és a SpaceX alapítója és most már a Twitter közösségi mikroblog tulajdonosa (Fotó: Muhammed Selim Korkutata/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.