időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Jens Stoltenberg: A német fegyverkészletek életeket mentenek Ukrajnában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.27. 12:25 2022.11.27. 14:45
Jens Stoltenberg: A német fegyverkészletek életeket mentenek Ukrajnában

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.

Németország erős támogatása döntő különbséget jelent

– nyilatkozta Stoltenberg.

Korábban vezető ukrán tisztségviselők számos alkalommal bírálták a német politikai vezetést, mert szerintük Berlin túl lassan biztosított katonai felszerelést Kijevnek, és különösen azért, mert Németország nem volt hajlandó nehézfegyverzetet szállítani Ukrajnának.

A keddi bukaresti NATO-külügyminiszteri találkozó előtt két nappal Stoltenberg leszögezte, hogy a német fegyverkészletek életeket mentenek Ukrajnában, majd hozzátette: mindannyiunknak fent kell tartanunk, sőt, növelnünk kell Ukrajna támogatását.

Németország a többi között korszerű Iris-T légvédelmi rendszert szállított Ukrajnának, az orosz rakéta- és dróntámadások elhárításához. Jövőre Berlin további három ilyen rakétavédelmi rendszert küld Kijevnek.

Stoltenberg rámutatott: Vlagyimir Putyin orosz elnök „egyre növekvő brutalitással” reagál az orosz katonai kudarcokra, példaként említve, hogy az orosz légitámadások a tél beállta előtt az ukrán energetikai infrastruktúrát célozzák.

Putyin a téli időjárást is fegyverként igyekszik használni, de nem fog sikerrel járni

– fogalmazott a NATO főtitkára.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszédet mond a NATO kétnapos brüsszeli védelmi miniszteri ülésének második napi tanácskozásán a védelmi szövetségi brüsszeli székházában 2022. június 16-án. (Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.