időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Kim Dzsong Un célja: a nukleáris nagyhatalmi státus

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.27. 09:45 2022.11.27. 10:04
Kim Dzsong Un célja: a nukleáris nagyhatalmi státus

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szombaton kijelentette, hogy országa „végső célja” a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása.

Az észak-koreai állami média vasárnapi híradása szerint Kim Dzsong Un úgy fogalmazott, hogy az Észak-Koreát és népét megvédeni képes nukleáris erő felépítése „a legnagyobb és legfontosabb forradalmi cél, és az ország végső célja a világ leghatalmasabb stratégiai erejének, az évszázadban példa nélküli abszolút erőnek a birtoklása”.

KIM Dzsong Un
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a lányával megnéz egy Hvaszong–17-es interkontinentális ballisztikus rakétát a phenjani nemzetközi repülőtéren 2022. november 18-án. (Forrás: MTI/AP/KCNA/KNS)

A politikus akkor beszélt erről szombaton, amikor több tucat katonatisztet és tudóst léptetett elő, akik részt vettek a Hvaszong–17 nevű, legújabb fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztelésének előkészítésében, amelyet Kim Dzsong Un a „világ legerősebb stratégiai fegyverének” nevezett.

Phenjan legutóbbi ICBM-rakétatesztjét november 18-án hajtotta végre, amely ismét nemzetközi bírálatot váltott ki.

Az ICBM-rakéták több mint 5500 kilométert képesek megtenni, ám több ENSZ-határozat megtiltja, hogy Észak-Korea ilyen és más ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek a kialakításuktól függően képesek lehetnek akár nukleáris robbanófejek hordozására is.

A Koreai-félszigeten a helyzet jelenleg nagyon feszült. A nukleáris fegyverekkel is rendelkező Észak-Korea az elmúlt hetekben egy sor rakétatesztet hajtott végre.

Phenjan mostanában szokatlanul gyakran hajt végre rakéta-próbarepüléseket, emiatt megfigyelők attól tartanak, hogy az ázsiai ország több év után hamarosan újabb nukleáris tesztrobbantást hajthat végre.

 

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen egy Hvaszong–17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről 2022. november 18-án. Ezen a napon Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Japán felé. Japán források szerint a rakéta körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigetétől csapódott be a tengerbe. (Forrás: MTI/AP/KCNA/KNS)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.