Kínzások nyomait találták meg holtesteken Herszonban

Az ukrán hatóságok az orosz kivonulást követően tárták fel az esetet, Kijev eddig 436 esetben jegyzett fel háborús bűncselekményt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 17. 10:30
ZELENSZKIJ, Volodimir
Herszon, 2022. november 14. Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonákkal fényképezkedik az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én. A város nyolc hónapos megszállása november 11-én ért véget, amikor az orosz fegyveres erõk befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanhárom ember holttestét találták meg ukrán bűnüldöző szervek Herszon déli régiójában a megszálló orosz csapatok kivonulása után. A testeken az ukrán belügyminiszter közlése szerint kínzások nyomait fedezték fel.

Most 63 holttestet találtak Herszon régióban, de tudnunk kell, hogy a kutatás csak most kezdődött, számos további börtön és temetkezési hely feltárása várható

– idézte csütörtökön az ukrán Interfax hírügynökség Denisz Monasztirszij ukrán televízióban elhangzott nyilatkozatát.

Szergej Sojgu hadseregtábornok, védelmi miniszter november 9-én rendelte el az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében.

Az ukrán bűnüldöző szervek 436 esetben tártak fel háborús bűncselekményeket a régióban az orosz megszállás óta.

Tizenegy fogvatartási helyet fedeztek fel, ezek közül négy helyen kínozták is a foglyokat. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a halottak exhumálása folytatódik, a kínzási eseteket rögzítik.

Andrij Kovalenko, a herszoni területi ügyészség ügyésze a New York Timesnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a térségben az oroszok 800 foglyának őrizetbe vételéről gyűjtöttek tanúvallomásokat. 

Ezekből kiderült, hogy a foglyokat gyakran bántalmazzák áramütéssel, illetve verik, fojtogatják őket.

Ukrán és nemzetközi vizsgálatok szerint az orosz csapatok által megszállt ukrán területeken háborús bűnöket követtek el. 

Moszkva tagadja a polgári lakosság elleni atrocitásokat.

Más, korábban orosz csapatok által megszállt területeken is találtak tömegsírokat, köztük olyanokat, amelyekben a polgári áldozatokon kínzások nyomait fedezték fel.

 

Borítókép: az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonákkal fényképezkedik az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én. A város nyolc hónapos megszállása november 11-én ért véget, amikor az orosz fegyveres erők befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára. (Forrás: MTI/EPA/ukrán elnöki sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.