időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Koalíciós egyezmény született Izraelben a jobboldali pártok között

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.25. 09:56 2022.11.25. 10:01
Koalíciós egyezmény született Izraelben a jobboldali pártok között

Izraelben megszületett az első koalíciós egyezmény a Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt vezette Likud és a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű jobboldali ultranacionalista párt között – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

A megállapodás szerint megváltoztatják a belbiztonsági tárca nevét Nemzeti Biztonság Minisztériumára, és az eddiginél is nagyobb hatalmat biztosítanak a rendőrség munkáját felügyelő minisztériumnak, amelynek az élére Itamár Bengvir, a Zsidó Erő vezetője kerül. 

Bengvir ellen korábban 53 alkalommal nyújtott be vádiratot az ügyészség. Ebből nyolc alkalommal elítélték garázdaság, rendőri munka akadályozása, rasszizmusra való uszítás miatt, valamint két ítélet született terrorszervezet propagandaanyagának birtoklása és másik kettő terrorszervezet támogatása miatt.

Megváltozik a periférikus területek fejlesztéséért felelős központi intézmény neve is Galilea és Negev ügyeinek minisztériumáról Negev, Galilea és a Nemzeti Erő minisztériumára, és ezt a Zsidó Erő második embere, Jichák Vasszerlauf fogja vezetni. Amichai Elijahu örökségügyi miniszter lesz, s a Zsidó Erőé lesz a gazdasági miniszterhelyettesi szék is, melybe Almog Kohen ülhet majd, továbbá a kneszet belbiztonsági bizottságának elnöki posztja, melyet Cvika Vogel kap meg, Limor Szon Har-Melech pedig a gázjogdíj-bizottság elnöke lesz rendszeres váltásban egy másik politikussal.

A keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja is igényt tartott Negev, Galilea és a Periféria Minisztériumára, ezért arról leválasztották a periférikus térségek ügyeit, s azt külön nekik szánják a – várakozások szerint már vasárnap – velük is megszülető egyezményben.

A hírek szerint Netanjahu már vasárnap alá szeretné írni a megállapodást a Sasszal, majd az askenázi ultraortodoxok Tóra pártjával, hogy ezzel elszigetelje és utolsónak hagyja a Vallásos Cionistákat vezető Becalel Szmotricsot, akivel még több vitás kérdésük is nyitva áll.

A november elsején tartott parlamenti választásokon a Netanjahut támogató jobboldali vallásos tömb 64-et nyert meg a kneszet 120 képviselői helyéből, és a köztársasági elnök a Likud párt elnökét kérte fel kormányalakításra. A kormányfőjelöltnek az izraeli törvények szerint 28 nap áll rendelkezésére a kabinet megalakítására, amit Jichák Hercog államfő meghosszabbíthat újabb 14 nappal. Választási programjában Netanjahu tisztán jobboldali kormány megalakítását ígérte azokkal a pártokkal, amelyek az elmúlt három év öt választásán folyamatosan támogatták.

 

Borítókép: Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetője beszédet mond a jeruzsálemi elnöki rezidencián, miután Jichák Hercog izraeli elnök kormányalakítással bízta meg 2022. november 13-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.