Kiemelt rendőri védelem alá helyezték a belga igazságügyi minisztert

Magas fokú fenyegetettségről és tervezett emberrablásról is kaptak információkat az illetékes hatóságok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 08. 14:23
European conference on tackling organized crime
epa10229119 Vincent van Quickenborne, the Belgian Minister of Justice, speaks to journalists after a European conference on tackling organized crime, held in Amsterdam, The Netherlands, 07 October 2022. EPA/REMKO DE WAAL Fotó: REMKO DE WAAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van Quickenborne legutoljára szeptember végén kapott rendőrségi védelmet, miután az őt érő fenyegetéseket követően az illetékes hatóságok azt az információt kapták, hogy a minisztert el akarják rabolni. 

A szeptemberi nyomozás során a rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, ők azóta előzetes letartóztatásban vannak. 

A letartóztatott személyeket a rendőség kábítószer-kereskedőként azonosította, és a tervezett emberrablásnak ahhoz lehetett köze, hogy Van Quickenborne kulcsszerepet játszik a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.

A szövetségi ügyészség szóvivője szerda este azt mondta a belga közszolgálati médiának, hogy új információk kerültek birtokukba, és hangsúlyozta, hogy nem vállalhatnak semmilyen kockázatot a miniszter és családja biztonságával kapcsolatban. 

További, fokozott biztonsági intézkedésekről állapodtunk meg

– jelentette ki.

A The Brussels Times azt írja, hogy vélhetően magas fokú fenyegetettségről van szó, de a szövetségi ügyészség ezt az információt nem erősíttette meg. Van Quickenborne a belga közmédiának adott szerda esti interjújában nem kívánta kommentálni az ügyet, mondván erről egyértelműen megegyeztek a biztonsági szolgálatokkal.

Az igazságügyi miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy Belgiumban a „narkoterrorizmus” új szakaszába lépett. 

A droggal kereskedő bűnözők megpróbálják destabilizálni társadalmunkat, félelmet kelteni a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban

 – mondta.

Az európai drogkereskedelem egyik kapuja az antwerpeni kikötő, ahol tavaly annyi kokaint foglaltak le a hatóságok, ami megfelel Európa éves felhasználásának. Az Europol egy szeptemberi jelentésben felhívta a figyelmet, hogy Belgiumban az utóbbi években növekedett a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények száma.

Borítókép: Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert (Fotó: EPA/Remko De Waal Epa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.