időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Kiemelt rendőri védelem alá helyezték a belga igazságügyi minisztert

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.08. 14:23 2022.12.08. 15:00
Kiemelt rendőri védelem alá helyezték a belga igazságügyi minisztert

Van Quickenborne legutoljára szeptember végén kapott rendőrségi védelmet, miután az őt érő fenyegetéseket követően az illetékes hatóságok azt az információt kapták, hogy a minisztert el akarják rabolni. 

A szeptemberi nyomozás során a rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, ők azóta előzetes letartóztatásban vannak. 

A letartóztatott személyeket a rendőség kábítószer-kereskedőként azonosította, és a tervezett emberrablásnak ahhoz lehetett köze, hogy Van Quickenborne kulcsszerepet játszik a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.

A szövetségi ügyészség szóvivője szerda este azt mondta a belga közszolgálati médiának, hogy új információk kerültek birtokukba, és hangsúlyozta, hogy nem vállalhatnak semmilyen kockázatot a miniszter és családja biztonságával kapcsolatban. 

További, fokozott biztonsági intézkedésekről állapodtunk meg

– jelentette ki.

A The Brussels Times azt írja, hogy vélhetően magas fokú fenyegetettségről van szó, de a szövetségi ügyészség ezt az információt nem erősíttette meg. Van Quickenborne a belga közmédiának adott szerda esti interjújában nem kívánta kommentálni az ügyet, mondván erről egyértelműen megegyeztek a biztonsági szolgálatokkal.

Az igazságügyi miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy Belgiumban a „narkoterrorizmus” új szakaszába lépett. 

A droggal kereskedő bűnözők megpróbálják destabilizálni társadalmunkat, félelmet kelteni a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban

 – mondta.

Az európai drogkereskedelem egyik kapuja az antwerpeni kikötő, ahol tavaly annyi kokaint foglaltak le a hatóságok, ami megfelel Európa éves felhasználásának. Az Europol egy szeptemberi jelentésben felhívta a figyelmet, hogy Belgiumban az utóbbi években növekedett a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények száma.

Borítókép: Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert (Fotó: EPA/Remko De Waal Epa)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.