Óriási kokainfogás banánok közt Hollandiában

Októberben is volt már egy hasonló körülmények között érkezett zsákmány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 15. 15:09
null
Budapest, 2020. január 15. A Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) által közreadott kép a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószerrõl. A rendõrség lezárta a nyomozást a két holland fiatal ügyében és jelentõs mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek. MTI/BRFK Fotó: BRFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 1,3 tonna, legalább 95 millió euró értékű kokaint foglaltak le a hollandiai Vlissingen kikötőjében, a drogszállítmányt egy Ecuadorból érkezett hajó banánrakománya közé rejtve találták – közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál csütörtökön. A beszámoló szerint egy rutinellenőrzés vezetett a banánokkal teli konténerekbe rejtett kábítószer megtalálásához.

A banánt egy vlissingeni élelmiszeripari cégnek szánták. A rendőrség ugyanakkor kizárta, hogy a vállalatnak köze lett volna a drogszállítmányhoz. Az elkobzott kábítószert megsemmisítették.

A most talált kábítószer lefoglalását több drogszállítmány elkobzása is megelőzte idén. A rotterdami nemzetközi kikötőben szintén banánok közé rejtve csaknem nyolc tonna kokaint foglaltak le novemberben, a szállítmány értéke meghaladta a 200 millió eurót. A művelet négy ember előállításához vezetett.

Júliusban Costa Ricából származó banánok között 1298 kilogramm kokaint találtak Rotterdamban, ugyanekkor Vlissingen kikötőjében körülbelül 130 kiló kokaint foglaltak le egy curacaói mészkővel megrakott konténerben. A vlissingeni vámhatóság októberben 254 kilogramm, több mint 26,5 millió euró értékű kokaint fedezett fel a helyi kikötőben. A drogszállítmány egy ecuadori banánszállítmányban volt elrejtve.

Júliusban a hollandiai Zwolle bírósága hét gyanúsított ellen emelt vádat, amiért összesen kilencezer kilogramm kokaint csempésztek Európába Vlissingen kikötőjén keresztül – közölték.

Az Euractiv című angol nyelvű brüsszeli hírportál friss cikkében közölte, a rotterdami kikötőben tavaly rekordnak számító, közel 70 tonna kábítószert foglaltak le, 74 százalékkal többet, mint az előző évben.
 

 

Borítókép: A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által közreadott kép a Sziget Fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószerről. A rendőrség lezárta a nyomozást a két holland fiatal ügyében, és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek (Fotó: MTI/BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.