Elszabadult az erőszak Haitin, már a gyerekekre is tüzelnek a mesterlövészek

Nemzetközi katonai beavatkozást szorgalmaz az ENSZ illetékes különmegbízottja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 7:45
Haiti on New Year's eve
epa10384570 People ask for money outside a church on New Year's Eve, in Port-au-Prince, Haiti, 31 December 2022. Haiti has experienced an unprecedented humanitarian crisis marked by a terrible worsening of the climate of insecurity, with more than 1,000 kidnappings, the resurgence of cholera, which has already killed more than 350 people, the persistent shortage of fuel, hundreds of deaths in wars between gangs, massacres, rapes and repeated murders. EPA/Johnson Sabin Fotó: Johnson Sabin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnszervezetek megbízásából mesterlövészek lőnek békés lakosokra, férfiakra, nőkre és gyerekekre is Haitin – mondta el Helen La Lime, az ENSZ illetékes különmegbízottja, aki nemzetközi katonai beavatkozást szorgalmaz a szigetországban elharapódzó bandaháborúk miatt.

La Lime az ENSZ Biztonsági Tanácsában felszólalva elmondta, az erőszak évtizedek óta nem tapasztalt szintet ért el, a haiti kormány és a biztonsági erők pedig képtelenek úrrá lenni a helyzeten.

A nemzetközi katonai beavatkozás szükségességét azzal indokolta: a biztonsági erők továbbra is túlterheltek, létszámhiánnyal küzdenek és nincsenek megfelelően felszerelve, így képtelenek az erőszaknak véget vetni. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig a legfrissebb jelentésében ismertette, hogy a karibi államban a gyilkosságok és az emberrablások száma sorozatban negyedik éve emelkedik. 

Tavaly 2183 gyilkosságot regisztráltak, ami harmadával több az azt megelőző évhez képest, az emberrablások száma ugyanebben az időszakban megduplázódott: 2022-ben 1359 embert hurcoltak el, ami napi átlagban közel négy ilyen bűncselekményt jelent.

Az ENSZ illetékes különmegbízottja elmondta, hogy az erőszakhullámot a bandák a lakosság alávetésére és a területi ellenőrzés kiterjesztésére alkalmazzák.  

A félelemkeltés és a rivális bandák ellenőrizte közösségek társadalmi összetartásának aláásása céljából nőket és gyerekeket erőszakolnak meg, az áldozatok között voltak tízévesek is

 – hívta fel a figyelmet. 

Ariel Henry haiti miniszterelnök már tavaly októberben nemzetközi segítséget kért. Bár erre több ország is hajlandónak mutatkozott, egyikük sem kívánta átvenni a vezető szerepet.

A Haitin dúló bandaháborúk következtében számos térség már kikerült a központi kormány ellenőrzése alól. Az erőszakhullám emberek százainak életét követelte, és ezrek voltak kénytelen elmenekülni otthonaikból. A bandák azt követően erősödtek meg, hogy Jovenel Moise elnök merénylet áldozata lett 2021 júliusában.

Borítókép: Az emberek pénzt kérnek a templomon kívül szilveszterkor Port-au-Prince-ben, Haitiban, 2022. december 31-én. Haiti példátlan humanitárius válságot él meg (Fotó: EPA/Johnson Sabin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.