Kínzókamrákat hagynak maguk után a visszavonuló orosz erők

Csak Harkiv környékén huszonöt fogolytábort tártak fel az ukrán erők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 03. 11:26
null
Harkiv, 2022. december 23. Egy katona megy az összegyûjtött orosz rakéták maradványai között a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. december 22-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harkiv megyei hatóságok arról számoltak be, hogy amióta a térséget felszabadították az orosz megszállás alól, találtak 25, olyan fogolytábort a székhely Harkiv környékén, amelyekben kínozták az embereket. Volodimir Timosko megyei rendőrfőnök a Facebookon azt írta: az orosz csapatok civileket tartottak fogva embertelen körülmények között ezekben a táborokban, kínozták is őket, egyeseket elektrosokkal, másoknak eltörték az ujját – tette hozzá Timosko. 

Harkiv környéke hónapokig állt orosz ellenőrzés alatt, mígnem szeptember elején egy ellenoffenzíva eredményeként újra ukrán felügyelet alá került a térség. Azóta 920, olyan civil – köztük 25 gyermek – holttestét találták meg a területen, akiket orosz katonák gyilkoltak meg – mondta a rendőrfőnök.

Az ukrán hatóságok vizsgálatai szerint az orosz csapatok más megszállt területeken is követtek el háborús bűncselekményeket. Bucsában, Kijev egyik külvárosában több mint négyszáz ember holttestét találták meg az oroszok kivonulása után. Többségük erőszakos halált halt. Az ügyben tart a nyomozás.

 

Borítókép: Egy katona megy az összegyűjtött orosz rakéták maradványai között a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. december 22-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.