időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo

„Most látom, hogy milyen nagy a különbség az amerikai és az európai mentalitás között”

Magyar Nemzet
Forrás: Hirado.hu
2023.01.29. 17:38 2023.01.29. 17:57
„Most látom, hogy milyen nagy a különbség az amerikai és az európai mentalitás között”

„Az amerikaiak érzik maguk mögött a hatalmat, az európaiakból most ez hiányzik” – vélekedett Emmanuel Todd közismert francia történész, szociológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az antropológus, esszéista szerint Németország 2008-ban, a nagy gazdasági válság idején, tudtán kívül nagyon erőssé vált, új emberek kerültek erős pozíciókba, akik az oroszokkal üzleteltek, és ezt nem akarta Amerika.

Az interjú során Emmanuel Todd aról beszélt, hogy Európában az országok nagyon igazságtalanul bánnak Magyarországgal. Szerinte főleg azért, mert ez volt korábban az az ország, amely leginkább összetűzésbe került a Szovjetunióval.

Az író nemrégiben megjelent könyvének a címe: A III. világháború megkezdődött. Ennek kapcsán Todd elmagyarázta, mi volt a fő különbség az első és második világháború között.

 

Elsősorban az, hogy 1939 előtt a világban nagy demográfiai robbanás volt. Kivéve talán Franciaországot. Ilyen körülmények között nem volt nehéz milliókat lemészárolni. Most azonban Európa gyerekek nélkül van. Még Oroszországban is csökken a lakosság lélekszáma

 

– magyarázta.

Az Ukrajnában zajló háborúba való erős amerikai beavatkozás hátterében a történész meglátása szerint többek között az állhatott, hogy az Egyesült Államoknak szúrta a szemét, hogy a németek és az oroszok egyre intenzívebb gazdasági kapcsolatot építettek ki. A háború célja így részben Németország meggyengítése.

„Most látom, hogy milyen nagy a különbség az amerikai és az európai mentalitás között. Az amerikaiak érzik maguk mögött a hatalmat, az európaiakból most ez hiányzik” – vélekedett Emmanuel Todd.

A teljes interjú a Hírado.hu oldalán hallgatható meg és olvasható el.

Borítókép: Emmanuel Todd (Forrás: YouTube/etbadaboum)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.