Orosz előrenyomulás Ukrajnában

Az orosz katonai szóvivő Donyec-medencei előnyomulásról, a Wagner-zsoldoscsoport pedig egy Szoledartól délnyugatra lévő település elfoglalásáról tett vasárnap bejelentést. A dél-ukrajnai Herszon városát újabb heves orosz támadást érte, sok a sérült és a halálos áldozat – közölte vasárnap a megyei tanács.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 29. 16:52
null
Hlevakha, 2023. január 26. Orosz rakéta becsapódása következtében megsemmisült lakóépület romjai a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án. MTI/AP/Roman Hricina Fotó: Roman Hricina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz offenzíva előnyösebb állások elfoglalását tette lehetővé. Ezen a frontszakaszon a tábornok szerint elesett mintegy 90 ukrán katona, valamint megsemmisült vagy üzemképtelenné vált több harcjármű, löveg és tarack. Emellett, mint mondta, felrobbant az ukrán 81. légimozgékonysági dandár lőszerraktára Kramatorszk közelében.

Az orosz támadás a tábornok szerint a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányába is folytatódott. Itt az ukrán erők az orosz összefoglaló szerint egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, három kisteherautót, két egyéb járművet és két Akacija önjáró tarackot veszítettek, emellett Precsisztovka és Vuhledar területén megsemmisült az ukrán 68. hegyivadász és 72. gépesített dandár egy-egy tüzérségi lőszerraktára. 

 

Mintegy száz ukrán halottról és sebesültről is beszámolt.

 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója vasárnap közölte, hogy a csoport elfoglalta a Szoledartól délnyugatra fekvő Blahodatne községet. A Wagner közleménye szerint a fegyveresek ezt megelőzően, a Bahmutivka folyón átkelve elvágták a települést Sziverszkkel összekötő utánpótlás-útvonalat. Blahodatne birtokba vétele megnyitotta az utat Kraszna Hora és Paraszkovijivka felé.

Eközben az orosz erők hevesen támadják Herszon városát. Aaz áldozatok számáról egyelőre nincs információ. 

 

Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy találat érte a megyei klinikai kórházat, ahol egy ápolónő megsérült. 

 

A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost helyi idő szerint 12.48 és 14.05 óra között. Később Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács elnökhelyettese arról tájékoztatott a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy az orosz erők a város lakónegyedeire nyitottak tüzet. Szavai szerint sok a halálos áldozat és a sérült, de pontos számokat ő sem hozott nyilvánosságra.

 

Borítókép: Orosz rakéta becsapódása következtében megsemmisült lakóépület romjai a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án (Fotó: MTI/AP/Roman Hricina)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.