Negyedszerre sem tudták megválasztani az amerikai házelnököt

Megint a Republikánus Párt megosztottsága vezetett eredménytelenséghez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 04. 20:25
McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. január 4. Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselõ, az amerikai képviselõház republikánus képviselõcsoportjának vezetõje és házelnökjelöltje a tisztségrõl tartott negyedik szavazási fordulóra érkezik a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. január 4-én. Az amerikai félidõs kongresszusi választások eredményeképpen létrejövõ képviselõházban a republikánusoknak többségük van. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok képviselőházának elnökét a szerdai negyedik szavazási fordulóban sem tudták megválasztani, mert a többségben lévő republikánus párti képviselők megosztottsága miatt egyetlen jelölt sem kapta meg a voksok abszolút többségét.

Az amerikai kongresszus alsóházában helyi idő szerint szerda délben folytatódott a választási eljárás. A korábbi fordulókhoz hasonlóan Kevin McCarthy, a többséget adó Republikánus Párt képviselőházi vezetője 201 szavazatot kapott, de megválasztásához 218 szavazatra lett volna szüksége. Húsz voksot kapott egy másik republikánus párti képviselő, Byron Donalds.

A demokrata párti képviselők egyhangúlag Hakeem Jeffriesre, saját vezetőjükre szavaztak, így ő 212 voksot kapott, csakúgy mint a három keddi fordulóban.

Az ülés kezdetén a Kevin McCarthyt támogató képviselők nevében Mike Gallagher egységre kérte párttársait, és azzal érvelt, hogy házelnök hiányában nem kezdhetik meg a választóiknak tett ígéretek megvalósítását.

Chip Roy texasi republikánus párti képviselő bejelentette: Kevin McCarthyval szemben Byron Donalds floridai képviselőt indítják, mert Roy szerint McCarthy nem képviseli azt a megújulási szándékot, amelyre a képviselőháznak most szüksége lenne.

A képviselőházi elnökválasztás washingtoni idő szerint szerda délután folytatódik. Házelnök hiányában az alsóház tagjai nem tehetik le a képviselői esküt, és addig a pillanatig hivatalosan még csak megválasztott képviselőnek minősülnek.

 

Borítókép: Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselő, az amerikai képviselőház republikánus képviselőcsoportjának vezetője és házelnökjelöltje a Capitoliumban 2023. január 4-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.