Svéd és holland termékeket bojkottálhatnak a Korán-égetés miatt

Az al-Azhar nagymecset válaszra szólította fel a muszlimokat az erkölcstelen cselekedet miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 13:58
null
Szanaa, 2023. január 23. Jemeni férfiak tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Szanaában 2023. január 23-án. Két nappal korábban Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevû dán radikális jobboldali párt vezetõje az Ankarával Svédország NATO-belépésérõl folytatott tárgyalások ellen tiltakozva elégette az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd és a holland termékek bojkottjára szólította fel szerdán a muszlimokat a szunnita muszlimok között nagy tekintélyű kairói al-Azhar nagymecset a stockholmi és a hágai Korán-égetések miatt.

Az al-Azhar vezetősége barbár tettnek minősítette a hét végén történt akciókat, szerinte ezeket a szólásszabadság embertelen, erkölcstelen értelmezése alapján követték el.

A svéd fővárosban szombaton egy dán aktivista, Rasmus Paludan vezetésével égették el az iszlám vallás szent könyvét a török nagykövetség épületénél. Vasárnap pedig a szélsőjobboldali Pegida vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a Korán egy példányát Hágában. Paludan és Wagensveld tüntetését a hatóságok előzőleg engedélyezték.

Az eset nyomán ellentüntetések voltak Ankarában és Isztambulban, valamint a pakisztáni Lahorban is.

A török külügyminisztérium kedden bekérette Hollandia ankarai nagykövetét, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig hétfőn kijelentette: nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja el Törökország támogatását a NATO-csatlakozásban.

 

Borítókép: Jemeni férfiak tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Szanaában 2023. január 23-án (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.