Szilveszter Franciaországban: idén „csak” hatszázkilencven autót gyújtottak fel + videó

Több városban is voltak zavargások, csaknem hétszáz autót gyújtottak fel, és közel félezer személyt vettek őrizetbe szilveszterkor Franciaországban. A francia belügyminiszter közleménye szerint azonban jelentősebb incidens nélkül zajlott le a szilveszteri ünneplés az országban – közölte a V4NA.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 01. 02. 14:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül magas készültséggel várták az év végét a francia hatóságok, országszerte kilencvenezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak szilveszter éjjelére, derül ki Gérald Darmanin belügyminiszter közleményéből. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2022-es szilveszter mérlege történelmi jelentőségű javulást mutat a felgyújtott járművek számát illetően, ugyanis csupán 690 autót gyújtottak fel országszerte. A közleményben szereplő adatok szerint ez a szám a tavalyi évben 874 volt, ami 21 százalékos javulást jelent.

Darmanin arra is kitér, hogy 490 személyt vettek őrizetbe, 11 százalékkal többet, mint az előző évben, ebből a miniszter azt a következtetést vonta le, hogy az utcára vezényelt rendőrök és csendőrök teljes mértékben képesek voltak biztosítani a közrendet, a városokban készült felvételek azonban korántsem erről tanúskodnak.

Bár a francia belügyminiszter szerint nem történt említésre méltó incidens az országban, a Nantes-ban élőknek erről bizonyára más a véleményük. A városban szilveszter éjjelén több autót is felgyújtottak a rendbontók, majd a kiérkező rendőrökre és tűzoltókra támadtak tűzijátékokkal.

Az Ouest France nevű regionális lap munkatársa, Christophe Jaunet arról számolt be, hogy Nantes-ban és vonzáskörzetében mintegy harminc autót gyújtottak fel december 31-én éjjel, a történtekkel kapcsolatban 15 főt vettek őrizetbe.

A Valeurs actuelles nevű lap újságírója, Amaury Brelet értesülései szerint a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében szilveszter éjjelén 57 embert tartóztattak le a rendőrök, 15 járművet és 14 szemetest gyújtottak fel, 233 esetben lövöldöztek pirotechnikai eszközökkel és a rendőröknek 63 alkalommal kellett fegyvert használniuk.

Ezzel azonban még nincs vége a zavargásoknak, a Le Dauphiné Libéré nevű francia helyi lap számolt be róla, hogy az ország délkeleti részén lévő Drôme megye Pierrelatte nevű településén egy csendőrkaszárnyát ért támadás, tűzijátékkal lőttek az épületre, amely lángra kapott. Itt sem személyi sérülés, sem anyagi kér nem keletkezett, de a megye több más településén felgyújtottak több szemetest és autót is.

Az ország déli részén található Haute-Garonne megyében szintén mozgalmas volt 2022 utolsó éjszakája, 41 tűzesetet jelentettek a hatóságok, a La Dépêche nevű lap értesülései szerint egy gyermekotthon is lángra kapott, az épületben tartózkodó hat személyt egy közeli településen szállásolták el.

Bordeaux városában szintén mozgalmas volt a szilveszteréjjel, többtucatnyi vandál személy tűzijátékkal lövöldözött az utcán, a helyszínen készült felvételen jól látszik, hogy a lövedékeket szándékosan emberekre irányították.

Gérald Darmanin belügyminiszter mindeközben a tengerentúli Mayotte szigetén tartózkodott, onnan mondott köszönetet a Franciaország-szerte mozgósított kilencvenezer rendőrnek és csendőrnek. 

Borítókép: Gérald Darmanin francia belügyminiszter (Forrás: V4NA) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.